Egzaminų pasiruošimo strategija
Jei norite diskutuoti forume, turite Užsiregistruoti arba Prisijungti
Vartotojas Pasisakymas
Žinutė parašyta: 2009-05-05 23:06:43 | Nuoroda

Žemiau pateikiame vieną iš strategijų, kurią naudodami moksleiviai lengvai pasiruoš egzaminams, įgis pasitikėjimo savimi ir eis į egzaminus be baimės. Ją sudaro 7 paprasti žingsniai, kuriuos kiekvienas gali pritaikyti savo individualiems poreikiams ir kuriems įgyvendinti galima naudotis www.egzas.lt tinklalapyje esančia informacija.


Pirmas žingsnis – įvertink savo jėgas


Prieš pradėdamas ruoštis, moksleivis turėtų aiškiai sužinoti, kuriose srityse jis jaučiasi stiprus, o kurioms turėtų skirti daugiau dėmesio – juk nėra reikalo mokytis tai, ką jau ir taip žinai. Geriausias būdas yra išspręsti porą praėjusių metų egzaminų bei pasižymėti temas, kurios buvo neaiškios ar atsakytos klaidingai. Tam galima naudoti tinklalapyje www.egzas.lt esančius testus.


Antras žingsnis – išsiaiškink, ką turi pasiekti


Viskas, ką moksleivis turi žinoti eidamas į egzaminą, yra detaliai išdėstyta egzaminų programose. Jas reikėtų atidžiai išstudijuoti bei sužymėti temas, kurias reiktų pasikartoti atidžiau.


Trečias žingsnis – sudaryk planą


Šis žingsnis apjungia pirmąjį ir antrąjį punktus. Moksleivis jau įvertino savo dabartinę žinių bei norimą pasiekti žinių pozicijas. Viskas, ko reikia, yra planas, kaip iš pirmosios (dabartinės) pasiekti antrąją (reikalingą sėkmingai išlaikyti egzaminą). Planas turėtų būti struktūrizuotas ir aiškiai nurodyti, kas, kokiu būdu ir kiek laiko bus mokomasi kiekvieną dieną iki pat egzaminų. Jei plano nepavyksta sudaryti pačiam moksleiviui, pagalbos reikėtų prašyti mokytojų, egzaminų jau laikiusių draugų ar tiesiog kitų abiturientų.


Ketvirtas žingsnis – laikykis plano ir sek savo progresą


Pirmieji trys žingsniai lengvi, juos galima įveikti per vieną dieną. Ketvirtasis - pats sunkiausias, nes reikalauja daug valios pastangų ir pasiryžimo. Čia dauguma abiturientų ir suklumpa. Visuomet lengva sugalvoti įvairių priežasčių, kodėl nesilaikoma sudaryto plano, bei atidėti vienos ar kelių dienų mokslus tikintis, jog bus atsigriebta kitą dieną. Tas, kas sugeba ruoštis kryptingai ir struktūrizuotai, dažniausiai išlaiko egzaminus gerai, todėl ir turėtų būti laikomasi plano – atidėliojimas nėra išeitis.
Abiturientas taip pat turėtų nepamiršti sekti savo progreso, kartas nuo karto www.egzas.lt svetainėje spręsti buvusius egzaminus, pasitikrinti, ar vis dar daromos tos pačios klaidos, ar neatsirado naujų spragų žiniose.


Penktas žingsnis – treniruokis, treniruokis ir dar kartą treniruokis


Vien žinių nepakaks, kad nugalėtum egzaminų baimę. Tam reikia dar ir mokėti panaudoti žinias egzamino metu. Čia ir vėl buvusių egzaminų sprendimas yra pati geriausia išeitis. Reikia sąžiningai, su laiko apribojimu spręsti dar nei karto nematytų egzaminų užduotis, rašyti pilnus, tvarkingus atsakymus, kaip kad daroma tikro egzamino metu. Taip pat puiki idėja yra paprašyti, jog kas nors kitas tave įvertintų ir sužymėtų tavo klaidas.


Šeštas žingsnis – peržvelk dažniausiai darytas klaidas


Šis žingsnis labai svarbus. Pasikartojančios klaidos - didelė problema. Reikėtų kaupti visų neaiškių klausimų bei padarytų klaidų sąrašą. Šį sąrašą rekomenduojama kartas nuo karto peržvelgti ir ypač įdėmiai išanalizuoti porą dienų prieš egzaminą. Tą puikiai galima daryti www.egzas.lt svetainėje, kur išsaugomi visi moksleivio egzaminų sprendimai bei padarytos klaidos.


Septintas žingsnis – drąsiai eik į egzaminą, tu jam pasiruošęs


Tai pats lengviausias žingsnis! Jei viską išmokai, treniravaisi, tuomet tikrai nebijosi ir puikiai išlaikysi egzaminą.
Sėkmės egzaminuose!
 

Jei norite diskutuoti forume, turite Užsiregistruoti arba Prisijungti Mano temos | Trinti temą | Redaguoti temą