Ką norėčiau pasakyti Švietimo ir mokslo ministrui G. Steponavičiui
Jei norite diskutuoti forume, turite Užsiregistruoti arba Prisijungti
Vartotojas Pasisakymas
Žinutė parašyta: 2009-06-22 20:18:19 | Nuoroda

Gerb. Steponavičiau,

Reformos skubotumas ir studijų kainos yra pats didžiausias jos trūkumas, atleiskite, kad taip pasakysiu, bet ir taip aišku, jog niekas nieko nežinojo apie šį dalyką, visiems tai buvo kažkas netikėto. o koks to rezultatas? abiturientų stresas, tėvų irgi... Juk mes nenorime mokėti bankams, juk baigus studijas turėsime kurti savo gyvenimą, savo šeimas, namus, į kuriuos ir turėsime investuoti. Norėdami greitų pajamų, keliausime dirbti juodo darbo į užsienį, keiksimės dėl blogo gyvenimo Lietuvoje, o mūsų demografiniai rodikliai ir taip ne stebuklingi... Studijų kainos yra žvėriškos. Kur bus teisybė, jei pvz studentas A, kuriam iki nemokamos vietos pritrūko labai nedaug, sėdės toje pačioje auditorijoje su studentu B, kuris yra iš pasiturinčios šeimos, o mokėsi prastai ir už jį mokės stora tėvų piniginė? Kaip jaustis? Gerai, už dvejų metų bus peržvelgiamas finansavimas, bet kai kurioms, manau nemažai daliai šeimų, net ir tie du metai- per daug, kai reiks mokėti už savo vaiką. Sena sistema tuo ir teisinga, kad pilną kainą moka tik tie, kurie išties išlaikė prastai... o vidutiniai studentai, kurių ir yra dauguma, moka 500lt per semestrą. O ir kita vertus, pakliūti tarp tų, kurie gaus už poros metų valstybės finansavimą, tikimybė nedidelė... Tad, mokėsim pasijuosdami net, bet labai abejoju, ar tai atpirks jūsų žadama studijų kokybė...

Žinutė parašyta: 2009-06-22 21:30:42 | Nuoroda

Gerb. Steponavičiau. Jei Jūs skaitysit, tai galiu pasakyti tik viena:švietimo sistemoje iki šiol buvo labai daug spragų, kurias reikėjo ir reikia taisyti.Tačiau TIK NE TOKIA KAINA!!!!ŠIAIS METAIS PALAIDOJOT DAUG STUDENTŲ VILČIŲ IR SVAJONIŲ.Įstatymas buvo labai staigus, šokiravęs daugelį jaunuolių, besiruošiančių kurti savo aiškiai suplanuotą ateitį.To neturėjo būti.Šiais metais turėjo būti taikoma senoji sistema, kad dabartiniai vienuoliktokai būtų pasiruošę kitais metais stoti pagal naują tvarką.Nepavydėtina Jūsų,Steponavičiau,situacija.Mat aš nenorėčiau nešti atsakomybės už daugelio jaunuolių moralinį skausmą(nepabijokim šių žodžių), kuomet jie sužinos, kad viltis studijuoti (o tuo pačiu ir jų suplanuota ateitis)-žlugo.Patikėkit-streikuos-kojomis į užsienį...Gadinat tą mūsų Lietuvą...O be reikalo...

Žinutė parašyta: 2009-06-22 22:46:20 | Nuoroda

Gerbiamas Ministe,

Mano  manymu skubota reforma todel truksta kokybiskumo, nes tik  paskelbus reforma tikrai  negarbinka jau iskarto igiventinti  nes reikia laiko  juk puiku  darba galima atlikti  tik idejus daug darbo kuris atima daug laiko, o cia matome viska skubota, greita ir nekokybiska, taip pat jai  ruosiamasi priimti  reforma manau ja reiketu  igyventinti  ne pries menesi ar kelis, o po dvieju metu ar daugiau...juk viskam reikia LAIKO!!! O jai  vygdomos reformos tad manau  ju reiketu ir NEC.. kad darbas pradetas atrodytu  tikresnis... :D

  • Fizika / VBE 40
  • Istorija / VBE 72
  • Lietuvių kalba (gimtoji) / VBE 24
  • Matematika / VBE 17
  • Užsienio kalba (anglų) / VBE 30
Žinutė parašyta: 2009-06-23 00:27:39 | Nuoroda

   Ši mokslo reforma, kaip yra pasakius prezidentė D.Grybauskaitė - šoko terapija. Staigus jos įgyvendinimas visiškai nestebina, žvelgiant i kitų valstybės sektorių vykdomą politiką. Tokį skubotą įstatymų priėmimą ir ivairių reformų vykdymą lemė kritinė šalies ekonominė padėtis, tačiau jauno, išsilavinusio proto naikinimas ir įspendimas i kampą nepaliekant kito kelio, kaip tik prisidėti prie emigruojančių lietuvaičių, nėra pateisinamas susiklosčius net ir sunkiausiomis sąlygomis. Pažvelkime į Lietuvos ateities perspektyvas - geopolitinė padėtis bei istorinės aplinkybės lėmė, jog mūsų valstybė neturi šansų įsitvirtyti pasaulio rinkoje su pramonine ar agrarine ekonomika. Vienintelis mūsų šansas prasimušti ir atsiplėšti nuo draugiškų ir nedraugiškų valstybių įtakos yra investuoti i naująsias technologijas (puikiausias pavyzdys yra lietuvių pasiekimai lazerių srityje, net ir be valstybės financinės paramos). Tačiau toks tiklsas yra pasiekiamas tik su dideliu išsilavinusiųjų piliečių skaičiumi, aukšta jų kvalifikacija bei valstybės parama, darbo vietų kūrimu, investicijomis. Štai čia ir iškyla didžiausias klausimas per kokios spalvos akinius i ateitį žvelgia mūsų gerbiamas švietimo ministras? Neatidžiai sekant vykdomus pakeitimus, skelbiamos tiesios apie šią reformą tiesiog glosto ausį: bus daugiau studijuojančių, universitetai paruoš labiau kvalifikuotus  ir pasirengusius žengti i darbo rinką jaunuolius, pakelsime savo universitetų prestižą pasaulio akyse. Taip, nemokamai studijuojančių studentų skaičius bus didinamas, tačiau ne universitetuose, o kolegijose. Priežastis ne kartą buvo viešai išsakyta viešajame sektoriuje: Lietuvoje trūksta darbininkų galinčių atlikti "purviną", kasdieninį, nereikalaujantį aukštojo išsilavinimo darbą. Kvalifikacijos išaugimas - taip pat nerimą keliantis teiginys, kadangi kiekvienas, turintis turtingus tėvelius, galės lengviausiu būdu, mokėdamas už mokslus, įgyti diplomą viename iš prestižiskiausių universitetų Lietuvoje. Faktas aiškus kaip blynas - kažkam, tiksliau, tam tikram visuomenės sluoksniui, ši reforma yra naudinga, tačiau tikrai ne vargšui abiturientui. Dabartinė reforma, tai išdžiuvęs dirvonas, kuriame nenorės augti nei vienas egzotinis ar išskirtinis augalas, o liks vešėti tik nykios, nenaudingos, tačiau prie bet kokių  salygų prisitaikančios piktžolės. Tad kalusimas skambėtų taip: Ponas G.Steponavičiau, ar mes po šios jūsų vykdomos reformos ragausime saldžius ir skanius vaisius, ar matysime tik tuščią ir nykų lauką? Kad ir kaip būtų gaila, mūsų ateitis, jūsų rankose.

Žinutė parašyta: 2009-06-23 01:06:43 | Nuoroda

Bandysiu per pavyzdį išsakyti savo poziciją:
Petras nesėkmingai išlaikė lietuvių kalbą, stodamas i vadybą nepateko į sąrašą gaunančiųju „krepšelį“, bet studijuodamas būtent šią spec. atsiskleidė, „rado savo kelią“ ir mokėsi taip pat, ar netgi geriau už tuos kurie turi „krepšelį“. Po 4 metų sėkmingų studijų, už kurias pilnai pats susimokėjo, be teisės gauti stipendiją, kurios realiai buvo vertas, sužino, kad kiti, kitas specialybes studijuojantieji pabaigė geresniu rezultatu ir neatgauna sumokėtų pinigų, tenka už paskolą mokėti pačiam (tėvai krizės metu, ir ką čia krizės, statistinis Lietuvos pilietis neuždirba tokių pinigų, kad galėtų išlaikyti ir mokėti žvėrišką kainą už studijas) vargais negalais po pusmečio randa darbą, už kurį gauna 1000lt ir turi išsimokėti dešimtatūkstantines paskolas. Teisinga?
Kitas aspektas- eilė prie „krepšelių“. Mano manymu ji turi būti sudaryta bendra eile, be paskirstymų. Koks čia įstatymas , kad gavęs iš egzaminų po 90 stoju į psichologiją, bet negaunu krepšelio, o kažkur kolegijoje laikęs visus mokyklinius gauna finansavimą ir patenkintas raško lengvo darbo ir gero „užmokesčio“ vaisius?
„gerai besimokantiems Lietuvos piliečiams užtikrinamas nemokamas mokslas“- tikrai?

 

Žinutė parašyta: 2009-06-23 02:47:03 | Nuoroda

 Gerb. Steponavičiau,

    Kreipiuosi į jus norėdamas aiškaus ir išsamaus atsakymo naujosios mokslų reformos klausimu. šiuo klausimu turiu susidaręs šiokią tokią nuomonę, taigi labai neišsiplėsdamas,  bei negaišindamas ir taip brangaus jūsų laiko norėčiau pradėti. 

   Visų pirma, norėčiau pasiteirauti ar šiuo ekonominio nuosmūkio laikotarpiu tokiai mažai šaliai kaip Lietuva vertėjo taip skubotai priimti tokią reformą? Sutinku, jog aukštasis mokslas yra gan svarbus tiek šalies vidaus politikai, tiek užsienio. Bet ar nesusimąstėte, jog daug jaunų talentingų žmonių gali palikti šalį vien dėl to jog neišgali susimokėti už mokslą? Juk didieji pasaulio atradėjai nebuvo visų sričių meistrai.

   Mano, jauno žmogaus, kuris šį rudenį turėtų pradėti savarankiško gyvenimo kelią, pagrindinis tikslas buvo yra ir bus įgyti aukštajį išsilavinimą. Tokios svajonės iki reformos mane lydėjo visus 8 metus ( neskaičiuokime pradinių klasių, juk tai tik įžanginė mokslo siekimo pakopa), bet šiais metais mane nustebinot kaip niekada. 

   Domintis susidariusia situacija, ne kartą teko susidurti su švietimo sistemų palyginimų tarp įvairių šalių. rezultatai kad ir kaip būtų gaila Lietuvos nenaudai. Mūsų šalis, lenkia dižiasias valstybes tik kainomis už aukštąjį mokslą, bet deja ne kokybe.

  Tai iš kur aš galiu žinoti, jog sumokėjęs nemažą sumelę ( per visus 4 ar 5 mokslo metus) įgysiu pakankamai žinių? Kas patvirtins, jog dėstytojai bus suinteresuoti studentų mokymosi kokybe? 

  Pasvėrus visus už ir prieš manau, kad būsiu vienas iš daugelio abiturientų, kuris pasirinks mokymasi užsienyje. O tai reiškia, jog valstybė pretendoja prarasti dar vieną mokesčių mokėtoją, neribotam laikui. Ko pasekoje šalies ekonomika smuks tik dar žemiau.

  Na jau pradedu krypti į šalį, tagi, kad visai nenuklysčiau į lankas baigiu savo pasisakymą, tikėdamasis bent trumpos, bet tuo pačiu išsamios mano "laiškelio" analizės, bei komentarų.

 

  Pagarbiai tūkstanmečio laidos abiturinetas Žilvinas.

  • Fizika / VBE 80
  • Istorija / VBE 90
  • Lietuvių kalba (gimtoji) / VBE 10
  • Matematika / VBE 70
  • Užsienio kalba (anglų) / VBE 90
Žinutė parašyta: 2009-06-23 15:30:13 | Nuoroda

Sveiki,

As nepritariu siai reformai. 2008 metais, budamas desimtokas, pasirinkau profilio dalykus, pagal tu metu stojamus egzaminus. Pvz  reikejo lietubiu kalbos, istorijos egzamino ir papildomu dalyku pazymiu: uzsienio kalbos, informatikos, matematikos. Taigi, pasirinkau uzsienio kalba b lygiu ir nutariau nelaikyti egzamino. O siais metais, ziuriu, kad jau reikia egzamino. Palaukite, man niekas nesugrazins metu, kad galeciau mokytis A lygiu ir laikyti egzamina. Tai, ka tuomet daryti? Ar si reforma neturejo isigalioti tik po dvieju metu? Ir nesuprantu, kaip psichologijoje, turizme - matematikos egzaminas - pirmoje vietoje? Kur cia logika? Taip pat kainos uz studijas - nerealios, jau dabar, daugumas galvoja apie studijas svetur. Taip Lietuva praras: gydytojus, teisininkus, mokytojus ir t.t Juk, jaunas zmogus nenori gyventi su didele paskola. Juk  neuzteks tik 30000 - 50000 litu tik uz studijas susimoketi, o kur dar pragyvenimas Vilniuje ar Kaune? Juk ne visi - milijonieriai. PVZ: studentas pasiima paskola studijoms, ja atiduoda sulaukes 40 metu, tada pasiima paskola bustui, automobiliui ir moka iki pat mirties.

Taip pat kazkokios naujoves atsiranda nuo 2010 metu, kad tik du brandos egzaminus reikes laikyti. Kodel apie reformas nera kalbama mokyklose, spaudoje. Kodel is mokiniu - daroma "bandomais triusiais"?

Žinutė parašyta: 2009-06-23 16:05:16 | Nuoroda
ylksis rašė:

Kodel is mokiniu - daroma "bandomais triusiais"?


Todėl, kad apsimoka. Kažkas daugiau pinigėlių į kišenes susižeria.ŠMM kone kiekvienais metais vis kažką sugalvoja, už tai užsidirba pinigų. Deja, tie sugalvoti dalykai dažniausiai nepasiteisina. Tada jie bando sugalvoti kažką naujo ... Ir taip be pabaigos. Sudaryti normalią, protingą sistemą - neapsimoka, nes tada būtų netenkama daugybės lėšų skirtų naujoms reformoms ir jų taisymui :)

O ponui Steponavičiui norėčiau pasakyti, kad reforma buvo reikalinga, deja, ne tokia. Tikėkimės, kad niekas Jūsų bei kitų reformatorių nepaduos į teismą, nes jie tikriausiai laimėtų ir prisiteistų nemažas kompensacijas.

 

Vartotojas neegzistuoja
Žinutė parašyta: 2009-06-23 23:34:02 | Nuoroda

 Gerb. Steponavičiau,

Ilgai mąsčiau, ką būtų galima Jums pasakyti. Iš pradžių buvo tiek nusivylimo, nežinomybės, bet kuo toliau, tuo labiau džiaugiuosi šia reforma. Žinoma, joje yra pora trūkumų, į kuriuos reiktų atkreipti dėmesį.

Bene didžiausias trūkumas yra tai, kad ši reforma įdiegiama ne dešimtokams, o mums, abiturientams. Bijau, kad mes tapsime "prarastąja karta"- dauguma studijuos ne tai, kam yra gabūs ar turi pašaukimą, o tai, kas kainuos mažiau,  rinksis pigesnes studijas. Mes savo kelią pasirinkome prieš dvejus metus, kai sudarėme tvarkaraščius bei išskyrėme prioritetinius dalykus. Šį kelią patvirtinome ir rinkdamiesi egzaminus pavasarį. O tada išslydo žemė iš po kojų- daugumoje universitetų buvo pakeisti prioritetai.

Esu laimės kūdikis, nes pati pasirinkau keturis pagrindinius egzaminus, iš kurių trijų man reikės stojant į norimą universitetą. Bet kiek Lietuvoje yra ne tokių laimingų abiturientų. Dauguma mano draugų intensyviai mokėsi prioritetinius dalykus, samdėsi korepetitorius, nuolatos gilinosi į šią sritį. Tik po egzaminų pasirinkimo jie sužinojo, kiek laiko ir pinigų iššvaistė vėjais. Vietoj ruošimosi egzaminui ar taip reikalingo ramaus miego, jie intensyviai naršo universitetų elektroninius puslapius ieškodami bent kiek artimos studijų krypties pagal pasirinktus egzaminus.

Išties noriu, kad Lietuva būtų konkurencinga, kad keltų universitetų, kolegijų studijų kokybę. Bet nemanau, kad tai būtų verta daryti mano kartos praradimo kaina. Kiek būsimų specialistų, savo srities profesionalų šiemet neteks Lietuva. Esame maža šalis, todėl kiekvienas proto nutekėjimas gali skaudžiai paveikti tolimesnę valstybės raidą.

Neprašau sustabdyti ar panaikinti reformą, prašau tik pagalvoti apie mus, abiturientus, kurie nežinome, ką toliau daryti ir ko laukti. Prašau įnešti bent kiek stabilumo į ir taip sujauktą gyvenimą. Juk stovėti ant tvirtos žemės taip gera...

Žinutė parašyta: 2009-06-24 13:08:41 | Nuoroda

gal kas zino kada bus teismo posedis del pareikstu kaltinimu Steponaviciui? o gal jau vykoA? ka nusprende?

  • Lietuvių kalba (gimtoji) / VBE 98
  • Matematika / VBE 95
  • Užsienio kalba (anglų) / VBE 93
Žinutė parašyta: 2009-06-24 18:24:46 | Nuoroda

Manau kad viskas yra pernelyg skubota. As nesu pries reforma, taciau kai viskas keiciasi tokiais tempais, manau kad galima ir nusvilti. Beto su tokiom meno srities studiju kainom Lietuva liks be jokio kulturinio gyvenimo. Nes visi paprasciausiai emigruos i kitas salis, nes net eurus/svarus perskaiciavus litais, lietuvoje kaibos vistiek yra didesnes. Nors mes toli grazu neuzdirbame tiek. Dar karta pasikartosiu, as nesu pries reforma, manau kad ja reikia igyvendinti, taciau ekonomines krizes metu, tai sukelia sunkiu pasekmiu busimiems studentams bei ju tevams.

  • Lietuvių kalba (gimtoji) / VBE 86
  • Matematika / VBE 49
  • Užsienio kalba (anglų) / VBE 77
Vartotojas neegzistuoja
Žinutė parašyta: 2009-06-24 21:57:09 | Nuoroda

Ponas ministre,

''aciu''  uz suzlugdytas viltis,suteikta nerima,baime ir nepakeliama nezinomybe...Is tiesu,viskas buvp priimta per skubiai ir tikrai turbut neapgalvotai.Teigiate,kad siekiate geroves busimiesiems studentams,bet as matau,kad siekiate mus padaryti tik banku vergais, juodadarbiais ar emigravusiais ir lenkianciais nugaras svetimoje salyje.Manau,jog reforma turetu isigaleti 10tokams,o ne mums.As nuosirdziai nesuprantu,ko Jus siekiate taip elgadamasis...Kai kainos uz moksla kosmosiskos!!Kai jos pakilo trigubai beveik....Daugiau nieko nebenoriu pasakyti,juk tai vistiek beprasmiskai.Sekmes ir toliau bezlugdant jaunuoliu ateiti,svajones...Idomu,ka dar sugalvosite...

 

 

Žinutė parašyta: 2009-06-25 23:49:54 | Nuoroda

Ponas G. Steponavičiau,

Esu labai pasipiktinusi šių metų reforma ir dėl neapgalvotos šios reformos įtvirtinimo skubos. Ar ši reforma neturėjo įsigalėti po dvejų metų? Dabar kiekviena diena abiturientui didžiausias stresas, kai jis nežino, kas jo laukia rugsėjo pirmąją. Kalbėsiu iš asmeninės pusės, nes neturiu teisės reikšti nuomonės ir kalbėti už visus abiturientus.

Mano šeima - vidutinio lygio, nesame kažkokie vargšai, tačiau ir ne turtuoliai. Tėvai išsiskyrę, šiais laikais tai nieko nuostabaus. Gyvename provincijoje, taigi aš ir sesuo žadame studijuoti kitame mieste, nes savo miestelyje tokios galimybės neturime. Aš ir sesuo - vienmetės, taigi šiais metais tėvams tenka dviguba našta, kaip išleisti savo dukras mokytis toliau ir įgyti aukštesnį išsilavinimą. Tačiau čia susiduriame su didele problema: iš kur gauti pinigų tūkstančius kainuojančioms studijoms? Negaliu sakyti, kad mokykloje buvome blogos mokinės, mokytojai ir klasiokai tiki, kad egzaminus išlaikysime gerai, tačiau ir pati negaliu sakyti, kad egzaminai buvo lengvi, taigi gali būti ir taip, jog vienur ar kitur bus nepasisekę. O ar didelės galimybės gauti studijų "krepšelį" vidutiniškai besimokančiam mokiniui? Turbūt metinių pažymių vidurkio minėti neverta, nes kaip žinia, jis ne visada atitinka mokinio žinias. Tačiau jei sesuo ir aš nesugebėsime gauti studijų "krepšelių"? Iš karto pradedame galvoti ne apie labiausiai traukiančias, bet apie pigiausias studijas, kurių kainos siekia 3-4 tūkst. Lt per metus, dauginame iš dvejų, gaunasi 6-8 tūkst. Lt per metus, o šeimos pajamos tesiekia max 1500 Lt/mėn. Atskaičiuojame mokesčius už asmeninį butą, buto kitame mieste/bendrabučio nuomos mokestį, maisto, higienos reikmenų išlaidas, ir kas gi lieka? Sunku net pasakyti ar išvis kažkas lieka. Atrodo yra kita išeitis - paskola. Tačiau ar mes norėsime ir turėsime galimybę mokėti paskolas bankui iki mirties? Niekas negarantuotas, kad po studijų gaus darbą pagal specialybę ir iškart uždirbs tūkstančius. Geriausiu atveju - minimumą, kuris nesiekia 1000 Lt. Belieka tik svajoti apie aukštąjį išsilavinimą.

Jūs, seimo nariai, gaunantys tūkstantinius atlyginimus, nesuvokiate paprasto piliečio padėties Lietuvoje. Šių metų nustatytos studijų kainos vidutiniam Lietuvos piliečiui yra kosminės. Ir Jūs taip stengiatės išsaugoti būsimus aukštos kvalifikacijos medikus,profesorius ir pan? Mano manymu, šiemet pasibaigus vasarai emigracijos iš Lietuvos rodikliai pakils dvigubai. O jūs drįstate teigti, kad ši reforma tik pagerins ir taip sudėtingą Lietuvos padėtį. Būčiau per daug naivi, jei tikėčiaus, kad ši reforma bus atšaukta, bet tikiuosi, kad bent šiek tiek susipažinote ir suvokėte daugumos šeimų padėtį, nes tai liečia ne tik mano šeimą, tokių vidutinio lygio šeimų Lietuvoje yra tūkstančiai.

Ačiū už dėmesį,
2009m laidos abiturientė.
 

Žinutė parašyta: 2009-06-27 17:51:36 | Nuoroda

Ruduo..ims kristi auksiniai lapai ... kai visi turėtumėme džiaugtis gyvenimu, gamta... studentai liūdės...kadangi jų kišenės praplyš, ir iš jų ims birėti " kapeikos ", nors tiesa, iš jų jau nebėra kam birėti (prisiminkite anekdotą " Studentas valgykloje sako: virėja, man prašom dvi dešreles!  Virėja atsako: tai ką, studente, šiandien šventė? Studentas pabrėžia: ir 6 šakutes! " , kadangi gyvename Lietuvoje, kur sunku tėvams, gaunant vidutinio dydžio pajamas, išlaikyti vaikus..o ką bekalbėti apie tūkstantines įmokas už atžalų studijas ?  Taigi Gerbiamas Ministre Gintarai Steponavičiau drįsčiau teigti. kad jūsų reforma tūrėtų būti kiek švelnesnė finansiniu atžvilgiu, kad būtų realios galimybės susimokėti studentams už mokslą.. Nesakau, kad tai turėtų būti vos keli litai , bet ir norėčiau paneigti kad suma ,kurioje figuruoja penkiaženklis skaičius, yra per didelė..(Mokslo kaina galėtų būti bent 50% mažesnė kad ji būtų prieinama...  ).  Reforma reikalinga, bet juk ji turi švelniai paliesti visuomenę.... o ne smogti ....

Žinutė parašyta: 2009-06-28 11:58:13 | Nuoroda

Gerb. ministre,

Norėčiau jums palinkėti stiprybės ir valios toliau vykdant reformas. Aišku klaidų pasitaiko, viena iš jų, mano nuomone, tai, kad buvo pakeisti pasirenkamieji dalykai kai kurioms specialybėms ir dalis studentų buvo apgauti, tačiau pati reforma yra puiki. Džiaugiamės, kad pagaliau panaikinta kvaila tvarka kuomet VF lėšos pririšamos prie konkrečios specialybės ir konkretaus universiteto, šaunu, kad bus sudaroma reitingavimo eilė ir lėšos keliaus paskui studentą. Dar kartą norėčiau palinkėti jums stiprybės, nes nemaža dalis kritikos jums yra nepagrįsta. Reforma turėtų būti nepatenkinti (mano nuomone) daugiausiai tinginiai, kurie prastai mokėsi, bet siekia gauti VF ir įstoti į norimą specialybę.

  • Biologija / VBE 91
  • Chemija / VBE 95
  • Istorija / VBE 93
  • Lietuvių kalba (gimtoji) / VBE 90
  • Matematika / VBE 95
Žinutė parašyta: 2009-06-30 18:47:51 | Nuoroda

GERB. MINISTRE, 

Nuo pirmos klasės svajojau studijuoti universitete. Nesu iš pasiturinčios šeimos, kuri galėtų mokėti tokius žvėriškus pinigus. Visada mokiausi, ir stengiausi gauti gerus rezultatus. To galbūt iki galo neįgyvendinau. Tačiau visada nuoširdžiai dirbau. Šiemet turbūt mano svajonė žlugo. Esu prieš šitą reformą.

Pirmas dalykas- nėra garantijų absolventui, kuris baigs aukštąją mokyklą. Pasiėmęs paskolą, jis galbūt neturės iš ko jos atiduoti. Neturės gerai apmokamo darbo, galbūt net nedirbs pagal specialybę. Kai nori galvoti apie nuosavą būstą, tu dar turi galvoti apie paskolą, kurią buvai pasiėmęs už mokslą.

Antras dalykas- reforma tūrėtų būti taikoma tik būsimiems 11-ams. Mes egzaminus ir dalykus rinkomės nežinodami, kad įvyks šita reforma. Taip pat netikėtai pasikeitė konkursiniai mokomieji dalykai. Dėl to mūsų pasirinkimai yra apriboti, nes dažniausiai labiau mokomės tą dalyką, kurio daugiausiai reikia stojant į konkrečią specialybę.

Trečias dalykas- abiturientai rinksis pačias pigiausias studijas. Šiuo atveju Socialinius mokslus. Ši studijų sritis bus perpildyta, o gerų medikų ar kitų specialistų tikrai trūks. Ir manau tai atsilieps po 10 metų.

Taigi, mano nuomone, ši reforma sugriovė daug abiturientų svajonių. Trap jų ir mano svajonę, kuri buvo puoselėjama nuo pat mažumės. Nesu išskirtinių sugebėjimų, tačiau visada nuoširdžiai dirbau ir stengiausi. Nejaugi man už visus 12 metų nebus atlyginta? Kartais šauna į galvą mintis, kad bereikalo mokiausi... 

 

  • Istorija / VBE 56
  • Lietuvių kalba (gimtoji) / VBE 71
  • Matematika / VBE 76
  • Užsienio kalba (anglų) / VBE 41
Vartotojas neegzistuoja
Žinutė parašyta: 2009-06-30 22:01:11 | Nuoroda

Gerb. Ministre,

O Jūs pats buvote pirmūnas?

Žinutė parašyta: 2009-07-01 12:39:39 | Nuoroda

Istorikas pasakytų: tai nauja Valakų reforma, tik pirmoji įvedė baudžiavą ponams, o ši mokslo siekiančius jaunuolius privers vergauti bankams.

Filologas pasakytų: Gerb. Ministre, Jūsų ministerijoje turbūt dirba pats Alberas Kamiu, o ši "Reforma" yra naujausias ir be jokios abėjonės tobuliausias šio absurdo genijaus darbas.

Žinutė parašyta: 2009-07-01 14:01:08 | Nuoroda

Taip, gerb. ministre padarykite moksla pigesni, padarykit daug darbo vietu, padarykit kad visi svajokliai galetu tapti daktarais ir teisininkais, tik nedarykit jokiu reformu. Nejaugi tai taip sunku?

A bunch of narrowminded rednecks...

  • Istorija / VBE 99
  • Lietuvių kalba (gimtoji) / VBE 53
  • Matematika / VBE 49
  • Užsienio kalba (anglų) / VBE 91
Žinutė parašyta: 2009-07-01 19:40:26 | Nuoroda

Idomu, kas nusprendzia, koks mokinys yra gera, o koks ne? Egzaminai? Juokinga ne? Jei pernai buciau stojes su tokiais rezultatais, butu buvusios "ant klaustuko" mano galimybes, tas pats ir siemet, kai jau reikia stoti. Kaip bebutu, mano rezultatai nera blogi, mokinys buvau geras, ziniu turiu, bet nemokama vieta gausiu ne as. Zinoma, as nepasiduosiu, kovosiu ir del mokamos, bet si reforma turi tiek daug trukumu, kad tampa beverte. Cia tas pats kaip Microsoft'o Vista. Atrodo graziai, bet ne ka geriau nei XP.
Zinoma, labai lengva kalbet apie reforma tiems, kieno rezultatai nuostabus. Taciau, egzaminas neparodo esi vertas tos vietos ar ne, busi geras specialistas ar ne, stojai todel kad esi tikras del savo noru ar todel kad specialybe "prestizine".
Apie Svietimo ministra noreciau pasakyti, kad jis kazka stengiasi padaryti, bet kaip ir didzioji dalis politiku "kazka" ir padaro.

Jei norite diskutuoti forume, turite Užsiregistruoti arba Prisijungti Mano temos | Trinti temą | Redaguoti temą