Mokymo programos
Medžiagų ir suvirinimo inžinerija
Valstybinis kodas: 621H70005
Kodas pagal ISCED: 51252
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo universitetinės studijos
Technologijos mokslų studijų sritis
Pakopa: Magistratūra
Baigimo sertifikatas: Magistro diplomas
Studijų forma/trukmė
Dieninė: 2 m.
Vakarinė: 2 m.

Anotacija arba apibūdinimas

Medžiagų ir suvirinimo inžinerijos magistrantūros studijų programos tikslas yra rengti Lietuvos ūkiui aukštos kvalifikacijos specialistus, gebančius dirbti mokslo, tyrimų ir studijų institucijose, nagrinėjančiose inžinerinių medžiagų kūrimo ir jungimo problemas, profesinio konsultavimo centruose ar tęsti studijas doktorantūroje.
Studijų programos svarbiausi uždaviniai yra:
1. Ugdyti gebėjimus moksliškai analizuoti ir vertinti gamybos inžinerijos bei suvirinimo problemas;
2. Parengti specialistus, išmanančius gamybos inžinerijos bei suvirinimo teoriją ir praktiką, mokslinių tyrimų metodologiją ir metodus, informacijos rinkimo, duomenų apdorojimo ir analizės metodus;
3. Formuoti gebėjimus analizuoti ir įvertinti gamybos inžinerijos problemas, gebėjimus atlikti eksperimentinius tyrimus, užtikrinančius gaminių kokybę ir pažangių efektyvių technologinių procesų diegimą;
4. Pritaikyti įgytas teorines ir praktines žinias sprendžiant sudėtingas gamybos inžinerijos problemas bei esant galimybėms tęsti studijas doktorantūroje;
6. Suformuoti inžinerinį mąstymą bei praktinius įgūdžius gamybos inžinerijos problemoms spręsti.
Stojantysis turi turėti technologijos mokslų studijų srities bakalauro arba inžinieriaus kvalifikacinį laipsnį ir tenkinti priėmimo į universitetą konkursines sąlygas.
Būsimieji gamybos inžinerijos magistrai studijuoja: mokslinių tyrimų ir inovacijų pagrindus, baigtinių elementų skaičiavimo metodo taikymą vientisos terpės mechanikoje, nanomedžiagų ir naujų inžinerinių medžiagų kūrimą ir taikymą, suvirinimo procesų teoriją, medžiagų tyrimo metodus, dangų ir paviršių kūrimą, legiruotųjų plienų ir spalvotųjų metalų suvirinimą, suvirinimo procesų modeliavimą, irimo mechaniką, konstrukcinių medžiagų sustiprinimą, aukštatemperatūres ir atsparias agresyvioje aplinkoje medžiagas ir kt. Iš viso studijuojama 16 dalykų.
Jeigu į antrosios pakopos studijas išimties tvarka priimami studentai, kurie savo pagrindinėse studijose ko nors būtino nėra studijavę, tai šie nestudijuoti pirmosios pakopos dalykai (ar jų dalys) gali būti įrašyti į studentų individualią studijų programą kaip papildomi dalykai, neįtraukiant jų į antrosios pakopos studijų apimtį.
Programa baigiama baigiamuoju magistro darbu. Baigusiajam suteikiamas gamybos inžinerijos magistro kvalifikacinis laipsnis.
Baigus magistrantūros studijų programą, studijas galima tęsti fizinių ir technologijos mokslų srities doktorantūroje.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Medžiagų ir suvirinimo inžinerijos programos absolventai reikalingi energetikos, chemijos pramonėje, taip pat statybos, laivų statybos ir remonto, transporto bei daugeliui kitų pramonės įmonių ar tyrimo laboratorijų.
Medžiagų ir suvirinimo inžinerija yra kelių mokslo krypčių sandūroje. Tai:
elektrotechnika ir elektronika (elektromagnetiniai reiškiniai lanke veikiantys lašo susidarymą ir pernešimą, suvirinimo šaltiniai);
medžiagų mokslas (medžiagų struktūros tyrimai, legiravimas, kristalizacijos problemos, dangos, modernios medžiagos);
mechanika (įtempiai, deformacijos, plyšių susidarymas ir plėtra, metalo senėjimas ir kt.);
fizika (lazeriai, elektronų spindulinė technika, ultragarsinė ir kt.).
Asmuo, įgijęs gamybos inžinerijos magistro laipsnį turės šias kompetencijas:
funkcines kompetencijas -
gebės moksliškai analizuoti medžiagų ir jų jungimo inžinerines problemas, nagrinėti medžiagose vykstančius struktūros bei savybių pokyčius;
gebės atlikti eksperimentinius tyrimus, analizuoti ir interpretuoti gaunamus duomenis;
gebės užtikrinti gaminių kokybę ir pažangių efektyvių technologinių procesų diegimą;
turės įgūdžių projektuoti elementus, sistemas ar procesus;
mokės taikyti skaitinius kompiuterinius metodus;
pažintines kompetencijas -
gebės identifikuoti, formuluoti ir spręsti inžinerijos problemas;
turės žinoti nanokristalines medžiagas ir technologijas, mokslinių tyrimų ir inovacijų pagrindus, šiuolaikiškus procesų ir konstrukcijų modeliavimo metodus, suvirinimo procesų teoriją ir valdymą, legiruotųjų plienų bei spalvotųjų metalų suvirinimo problemas, medžiagų irimo mechaniką, konstrukcinių medžiagų sustiprinimo klausymus, fizikinius medžiagų tyrimo metodus, medžiagų termodinamiką ir kinetiką, dangų ir paviršių inžineriją, aukštatemperatūres ir atsparias agresyvioje aplinkoje medžiagas;
gebės kūrybingai taikyti kompleksinės žinias;
bendrąsias kompetencijas -
gebės kūrybiškai ir kritiškai mąstyti;
turės laikytis inžinerinės etikos ir aplinkos apsaugos reikalavimų;
mokės dirbti atsakingai, savarankiškai, planuoti ir organizuoti komandinį darbą.
Gamybos inžinerijos magistro kvalifikaciją galima įgyti universitetuose, vykdančiuose studijas pagal Medžiagų ir suvirinimo inžinerijos studijų programą.
Norintiems siekti gamybos inžinerijos magistro kvalifikacijos reikia turėti technologijos mokslų studijų srities bakalauro arba inžinieriaus kvalifikacinį laipsnį.
Neformaliuoju ar savaiminiu būdu įgytas gamybos inžinerijos magistro laipsnis nėra pripažįstamas.
Įgiję gamybos inžinerijos magistro kvalifikaciją pagal Medžiagų ir suvirinimo inžinerijos programą absolventai yra pasirengę dirbti mokslo ir studijų institucijose, nagrinėjančiose medžiagų mokslo ir inžinerines medžiagų jungimo problemas, medžiagų tyrimo ir kontrolės laboratorijose, profesinio konsultavimo ir organizacijų personalo mokymo centruose bei kitose pramonės įmonėse, ar tęsti studijas doktorantūroje.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Vilniaus Gedimino technikos universitetas Vilnius Saulėtekio al. 11
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju