Mokymo programos
Aplinkosauga ir ekologija
Valstybinis kodas: 653H17002
Kodas pagal ISCED: 52185
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Biomedicinos mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas
Studijų forma/trukmė
Dieninė: 3 m.
Neakivaizdinė: 4 m.

Anotacija arba apibūdinimas

Aplinkos apsaugos inžinerijos studijų programos pagrindiniai tikslai: suteikti žinių ir gebėjimų naudotis aukštosiomis aplinkos apsaugos technologijomis ir prevencijos priemonėmis, taikyti jas įvairiomis aplinkybėmis; suteikti humanitarinių, socialinių, verslo ir vadybos mokslo žinių ir gebėjimų; ugdyti kūrybišką ir kritiškai mąstančią asmenybę.
Aplinkos apsaugos inžinerijos studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą ir siekiantiems įgyti aplinkos inžinerijos profesinio bakalauro laipsnį.
Studijų dalykai yra privalomieji, alternatyviai pasirenkami ir laisvai pasirenkami. Studijuojami bendrieji koleginiai dalykai: profesinė etika, profesinės kalbos kultūra, filosofija (arba sociologija), specialybės užsienio kalba; studijų krypties dalykai: matematika, fizika, chemija, atmosferos apsauga, vandenų apsauga ir nuotekų valymo technologijos, atliekų tvarkymo technologijos, poveikio aplinkai vertinimas, darnus vystymasis ir taršos prevencija, aplinkos teisė, ekonomika ir vadyba bei kiti dalykai. Studentai renkasi, ką studijuoti: aplinkos mikrobiologiją ar biologinės įvairovės apsaugą, energetinių išteklių aplinkosaugą ar apželdinimą.
Studijų programoje numatytos dvi alternatyviai pasirenkamos specializacijos: aplinkos apsaugos technologijų specializacija (aplinkosauginių technologijų kūrimo principai ir projektavimas, aplinkos monitoringas ir fizinė tarša, gamtonauda, aplinka ir statiniai) ir aplinkos apsaugos organizavimo specializacija (aplinkos vadyba ir auditas, aplinkos ekonomika, verslo projektavimas).
Praktinių įgūdžių studentai įgyja pažintinės, aplinkosauginių dokumentų valdymo, technologinės, atsinaujinančių energijos šaltinių (arba apželdinimo, pasirinktinai) ir baigiamosios praktikų metu. Praktinių studijų trukmė - 20 savaičių.
Studijų programa baigiama studento kompetencijos įvertinimu per baigiamojo darbo gynimą. Baigiamajam darbui parengti skiriami 8 kreditai, iš jų 30 val. kontaktinio darbo su baigiamojo darbo vadovu.
Pasirinkę vadybos gretutinę studijų kryptį (šaką), studentai įgyja žinių ir įgūdžių, reikalingų norint įkurti verslo įmonę, planuoti ir organizuoti įmonės veiklą, vadovauti darbuotojams, ištirti rinką, plėsti verslą; išsiugdo kūrybinį, kritinį mąstymą, gebėjimą efektyviai bendrauti su klientais.
Baigus aplinkos apsaugos inžinerijos studijų programą, studijas galima tęsti pagal aukštojo mokslo technologijos studijų srities bendrosios inžinerijos studijų krypties studijų programas.
Aplinkos apsaugos inžinerijos studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą ir siekiantiems įgyti aplinkos inžinerijos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Aplinkosaugininko kvalifikacija reikalinga norint dirbti ekologu, aplinkosaugos specialistu.
Asmuo, įgijęs aplinkosaugininko kvalifikaciją, turi:
gebėti vertinti ūkinės veiklos įtaką aplinkai, diegti aplinkosauginius reikalavimus pramonės ir žemės ūkio įmonėse bei saugomose teritorijose, vertinti aplinkosauginių įrengimų, priemonių, atsinaujinančių energijos šaltinių panaudojimo efektyvumą bei oro, vandens, dirvožemio kokybę, taršos apimtis ir nustatyti aplinkos būklę, organizuoti atliekų tvarkymą, apskaičiuoti mokesčius už gamtos išteklius ir taršą, skaityti įrenginių ir sistemų planavimo dokumentus, konsultuoti ūkininkus, bendruomenes, visuomenę aplinkosauginiais klausimais, darnio plėtros principaų taikymu;žinoti nacionalinę ir Europos aplinkosaugos politiką bei teisinį reguliavimą, cheminius ir mikrobiologinius procesus, vykstančius gamtoje, ekosistemų tarpusavio sąveiką, retų ir saugomų rūšių bei buveinių apsaugos organizavimą, aplinkos teršalus ir jų analizės būdus bei metodus, teršalų poveikį gamtai ir žmogui, aplinkos taršos nukenksminimo priemones, atsinaujinančios energijos šaltinių eksploatavimo ypatumus, aplinkos apsaugos technologijas ir darnaus vystymosi principus, saugaus darbo reikalavimus, verslo vadybos ir rinkodaros pagrindus;mokėti vykdyti tyrimus ir dirbti su aplinkotyros įrengimais, rengti aplinkosaugos projektus, dirbti su informacinėmis technologijomis, organizuoti savo darbą.
Aplinkosaugininko kvalifikaciją galima įgyti Utenos kolegijoje, vykdančioje studijas pagal aplinkosaugos ir ekologijos studijų programą.
Norintiems įgyti aplinkosaugininko kvalifikaciją reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju ar savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti aplinkosaugininku nėra pripažįstama.
Įgiję aplinkosaugininko kvalifikaciją asmenys gali dirbti ekologu, aplinkosaugos specialistu, įvairiose įmonėse, konsultacinėse firmose, aplinkos apsaugos organizacijose, nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose, ekologiniuose ūkiuose ir kitur.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Utenos kolegija Utena Maironio g. 7
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju