Mokymo programos
Spaudos inžinerija
Valstybinis kodas: 612H74001
Kodas pagal ISCED: 51152
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo universitetinės studijos
Technologijos mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Spaudos įranga ir technologijos apima sudėtingus mechaninius, elektroninius, optinius, cheminius, informacinių technologijų procesus. Naudojama išimtinai vakarietiška įranga, su spauda susijusių įmonių skaičius Lietuvoje didėja.
Spaudos inžinerijos studijų programa skirta rengti gamybos inžinerijos bakalaurus, gebančius naudoti informacines technologijas, naujausius aukštųjų technologijų pasiekimus; žinančius ir suprantančius esminius gamybos inžinerijos principus ir spaudos pramonėje vykstančius procesus; mokančius taikyti pagrindinius inžinerijos principus ir analitinius metodus identifikuojant, formuluojant ir sprendžiant spaudos pramonės problemas; projektuoti, prižiūrėti ir valdyti spaudos mašinas ir kitą spaudos įrangą, įvertinti jų patikimumą ir produktų kokybę. Be to, jie turi savarankiškai priimti sprendimus, pagrįstus sisteminiu, kritiniu ir konstruktyviu mąstymu, lanksčiai reaguoti į rinkos pokyčius ir poreikius, turėti aiškią poziciją, vertybių ir nuostatų sistemą, būti pasirengę profesinei veiklai spaudos, reklamos ir leidybos įmonėse. Tai kūrybinis darbas ir naujo produkto, turėsiančio pasisekimą, kūrimas bei jo pateikimas į rinką.
Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir atitikti priėmimo į universitetą konkursines sąlygas.
Būsimieji gamybos inžinerijos krypties spaudos inžinerijos studijų programos bakalaurai studijuoja bendruosius universitetinius dalykus: techninių sprendimų raidą, užsienio kalbas ir kt.; inžinerinius dalykus: medžiagų mokslą, mašinų mechanizmus ir elementus; specialybės dalykus: poligrafines medžiagas, spausdinimo procesų technologiją ir spaudos mašinas, brošiūravimo ir įrišimo technologiją ir mašinas, poligrafijos dizainą, vadybą, leidybinę veiklą ir kt. Iš viso studijuojami 53 dalykai.
Praktinės studijos vyksta trim etapais: 2 savaičių pažintinė ir dvi gamybinės praktikos po 4 savaites po ketvirto ir šešto semestro8 savaičių gamybinė praktikos. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami įmonių valdymo, gamybinės bazės struktūros ir darbo organizavimo, spaudos mašinų ir kitos spaudos įrangos priežiūros bei valdymo gebėjimai.
Studijų programa baigiama bakalauro baigiamuoju darbu. Absolventui suteikiamas gamybos inžinerijos bakalauro laipsnis.
Baigus spaudos inžinerijos studijų programą studijas galima tęsti pagal spaudos inžinerijos ar technologijos mokslų srities antrosios pakopos studijų programas.
Spaudos inžinerijos studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą ir norintiems tapti gamybos inžinerijos bakalaurais, siekiant užpildyti šios srities specialistų trūkumą Lietuvoje.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Gamybos inžinerijos bakalauro kvalifikacija reikalinga norint dirbti gamybos inžinerijos specialisto darbą.
Asmuo, įgijęs gamybos inžinerijos bakalauro (spaudos inžinerijos studijų programa) kvalifikaciją, turi:
- žinoti visus spaudos būdus ir jų taikymą konkrečios spaudos produkcijai gaminti, suprasti spaudos pramonėje naudojamų spausdinimo mašinų konstrukcijas ir jų veikimo principus, žinoti ikispausdiminę įrangą ir išmanyti paruošimo spaudai technologiją, žinoti pospausdiminio apdorojimo įrangą ir pospausdiminio apdorojimo procesų technologiją, spaudos pramonėje naudojamas poligrafines medžiagas, gebėti analizuoti ir projektuoti spaudos mašinas ir kitą spaudos įrangą, palyginti įvairias galimas rekonstrukcijos technologijas, numatyti mašinų ar atskirų elementų būklę po rekonstrukcijos, stebėti esamą mašinų būklę, vertinti jos pokyčius, nustatyti problemines vietas ir deformacijas, tirti avarijų vietas, skaityti projektinę dokumentaciją, rinkti praktinei veiklai būtiną informaciją, ją sisteminti ir tinkamai taikyti teisinius ir norminius dokumentus, praktiškai realizuoti techninius, technologinius ir organizacinius sprendimus spaudos srityje, naudotis specialiomis kompiuterinėmis programomis, skirtomis spausdinamai medžiagai apdoroti, rengti projektų vykdymo konkursinę dokumentaciją, mokėti tirti rinkos poreikius spaudos srityje;
- išmanyti modernias spaudos technologijas, būtinas saugiai inžinerinei veiklai priemones, jų savybes, mašinų konstrukcijas ir elementus, žinoti jiems keliamus reikalavimus, gedimų priežastis;
- gebėti kritiškai mąstyti, laisvai bendrauti ir bendradarbiauti su kolegomis ir klientais, dirbti komandoje.
Gamybos inžinerijos bakalauro kvalifikaciją galima įgyti universitetuose, kuriuose studijuojama pagal gamybos inžinerijos studijų programą.
Norintiems siekti gamybos inžinerijos bakalauro kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju ar saviugdos būdu įgyti gebėjimai dirbti gamybos inžinerijos specialistu nėra pripažįstami.
Įgiję gamybos inžinerijos bakalauro kvalifikaciją asmenys gali dirbti gamybos inžinerijos specialistais spaustuvėse, leidyklose, reklamos ir dizaino studijose, pakuočių gamybos įmonėse, spaudos mašinų ir kitos įrangos projektavimo ir gamybos įmonėse. Turintys organizacinių sugebėjimų, gali siekti vadovo pareigų.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Vilniaus Gedimino technikos universitetas Vilnius Saulėtekio al. 11
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju