Mokymo programos
Teisė
Valstybinis kodas: 612M90003
Kodas pagal ISCED: 51138
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo universitetinės studijos
Socialinių mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Studijų programos tikslas yra parengti kvalifikuotą teisės specialistą, gebantį dirbti visose teisėsaugos institucijose, t.y. būti teisėju, atlikti advokato, prokuroro, notaro, antstolio ir kitas teisines funkcijas, dirbti valstybinių institucijų ir privačių bendrovių teisinėse tarnybose. Studijų programos apimtis 210 kreditų, ji trunka 3,5 metų nuolatinėse studijose ir 5 metus ištęstinėse studijose.
Teisės bakalauro studijų metu siekiama išugdyti teisiniam darbui būtinas etines savybes; išugdyti tikslaus ir taisyklingo teisinių sąvokų vartojimo įgūdžius; suteikti žinių ir gebėjimų, reikalingų veikloje, susijusioje su suteikiama kvalifikacija; išugdyti poreikius išlaikyti profesinę kompetenciją per visą darbo veiklos laikotarpį tobulinant kvalifikaciją; suformuoti supratimą apie teisės mokslo reikšmę visuomeniniam gyvenimui.
Teisės bakalauro studijų programa sudaryta remiantis tam tikrais nuoseklumo bei logikos reikalavimais. Pirmaisiais bakalauro studijų metais dėstomi bendrieji universitetiniai dalykai (filosofija, logika, etika, psichologija, retorika, politologija, lotynų, užsienio kalba ir t.t.), taip pat įvadiniai teises studijų dalykai, tokie kaip teisės teorija ir teisės istorija, konstitucinė teisė, administracinė teisė. Nuo antro kurso studentai studijuoja pagrindinius materialinės ir proceso teisės studijų dalykus - civilinę teisę, civilinį procesą, baudžiamąją teisę, baudžiamąjį procesą, darbo teisę, romėnų teisę, finansų teisę, taip pat kitus teisinius studijų dalykus, kuriuos gali pasirinkti iš siūlomo sąrašo - draudimo teisę, mokesčių teisę, notariato teisę, kriminologiją, kriminalistiką, konstitucinių ginčų teisę, parlamento teisę, sveikatos teisę, kanonų teisę ir t.t. Šešto ir septinto semestro metu studentai be kita ko gilinasi į Tarptautinės teisės bei Europos Sąjungos teisės principus ir normas, taip pat atlieka teisinio pobūdžio praktiką. Studijos pasibaigia baigiamojo darbo gynimu ir baigiamuoju egzaminu. Baigiamąjį darbą studentai rašo remdamiesi bakalauro studijų metu studijuotų dalykų programomis, o baigiamasis egzaminas yra pasirenkamas iš siūlomų pagrindinių studijų dalykų sąrašo: Teisės teorijos, Konstitucinės teisės, Civilinės teisės ir civilinio proceso, Administracinės teisės ir administracinio proceso, Baudžiamosios teisės ir baudžiamojo proceso, Tarptautinės teisės ir Europos Sąjungos teisės.
Baigusiajam suteikiamas teisės bakalauro laipsnis.
Šią studijų programą taip pat galima studijuoti kaip pagrindinę kryptį (šaką) dvigubo laipsnio studijose. Pasirinkus programą kaip pagrindinę kryptį (šaką), greta jos galima studijuoti bet kurios kitos Universitete vykdomos I pakopos studijų programos gretutinių studijų variantą: viešojo administravimo, verslo informatikos, psichologijos, socialinio darbo, Finansų ekonomikos ar įgyti socialinio pedagogo kvalifikaciją Baigus dvigubo laipsnio studijas suteikiamas dvigubas - pagrindinės ir pasirinktos gretutinės krypties (šakos) bakalauro laipsnis. Dvigubo laipsnio studijos sudaro sąlygas įgyti platesnį išsilavinimą ir sėkmingiau konkuruoti darbo rinkoje. Derinti pagrindines ir gretutines studijas pareiškus tokį pageidavimą galima jau pirmame kurse.
Baigus teisės bakalauro studijų programą studijas galima tęsti teisės, viešojo administravimo ir kitose socialinių mokslų srities magistrantūros programose.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Teisės bakalauro kvalifikacija reikalinga norint dirbti teisininko darbą.
Asmuo, įgijęs teisininko kvalifikaciją, turi:
- gebėti identifikuoti ir vertinti žmonių elgesį reguliuojančias teisės normas, teisės normų požiūriu analizuoti ir vertinti žmogaus bei socialinių institucijų elgesį ir veiklą, integruoti įvairias teisines idėjas bei argumentuoti sprendimus dėl teisinių konfliktų sureguliavimo, rengti įstatymų ir kitų norminių teisės aktų projektus, atlikti teisės taikymo procedūras ir rengti teisės taikymo aktus, naudotis teisinės informacijos duomenų bazėmis, analizuoti įvairius tekstus ir mokėti įvertinti jų teisinį pobūdį;
- žinoti Lietuvos, Europos Sąjungos ir pasaulio pagrindinius norminius teisės aktus, jų validumą įvairiose šalyse, šiuolaikinę ir klasikinę teisę, Lietuvos Respublikos įstatymus, Lietuvos ir ES Konstituciją, teisinės informacijos duomenų bazes;
- mokėti nuosekliai ir kritiškai mąstyti, tiksliai identifikuoti teisinio reguliavimo problemas, atsakingai, savarankiškai ir greitai organizuoti savo darbą, būti mandagiu, taktišku, išlaikančiu savitvardą.
Teisės bakalauro kvalifikaciją galima įgyti universitetuose, vykdančiuose studijas pagal teisės studijų programą.
Norintiems siekti teisės bakalauro kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju ar savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti teisininku nėra pripažįstami.
Įgiję teisės bakalauro kvalifikaciją asmenys gali dirbti teisėsaugos institucijose, advokatūros, notarų, antstolių įstaigose, valstybinių institucijų ir privačių bendrovių teisinėse tarnybose.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Mykolo Romerio universitetas Vilnius Ateities g. 20
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju