Mokymo programos
Odontologinė priežiūra
Valstybinis kodas: 653A52004
Kodas pagal ISCED: 52172
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Biomedicinos mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Odontologinės priežiūros studijų programa skirta rengti gydytojo odontologo padėjėjus, kurie gebėtų asistuoti gydytojui odontologui, odontologui specialistui, mokyti pacientus sveikos gyvensenos, racionalios mitybos ir burnos ertmės priežiūros taisyklių, atpažinti danties kietųjų audinių ir burnos gleivinės ar žandikaulių srities pakitimus pagal išorinius požymius, laikytis aseptikos ir antiseptikos reikalavimų, mokėti pagaminti ir naudoti dezinfekcinius tirpalus, sterilizuoti odontologinius instrumentus, įrenginius ar jų dalis, paruošti ir prižiūrėti odontologo darbo vietą, tinkamai naudoti odontologinius įrenginius, medicinos prietaisus.
Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo į kolegiją sąlygas.
Būsimieji gydytojo odontologo padėjėjai studijuoja bendruosius profesinius dalykus: teisės, filosofijos ir psichologijos pagrindus, mikrobiologiją ir higieną, biochemiją ir genetiką, ir kt., studijų pagrindų dalykus: anatomiją, fiziologiją, patologiją, odontologinę įrangą ir ergonomiką, burnos ir dantų ligas bei jų profilaktiką, burnos ertmės sveikatą, dezinfekciją ir sterilizaciją, odontologines medžiagas ir kt. bei specialiuosius profesinius dalykus, priklausomai nuo pasirenkamos specializacijos.
5 procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams. Iš viso studijuojami 33 dalykai.
Praktinės studijos vyksta septyniais etapais: orientacinė, slaugos, darbo su odontologine įranga ir medžiagomis, asistavimo gydytojui odontologui, darbo su rentgeno diagnostikos aparatu, asistavimo gydytojui burnos chirurgui, asistavimo gydytojui ortopedui ir baigiamoji praktika. Praktinių studijų trukmė - 31 savaitė. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami darbo su rentgeno aparatu, asistavimo gydytojui, dezinfekcijos ir sterilizacijos ir kt. gebėjimai
Studijų programa baigiama baigiamuoju darbu. Baigusiajam suteikiamas odontologijos profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir gydytojo odontologo padėjėjo profesinė kvalifikacija.
Baigus odontologinės priežiūros studijų programą studijas galima tęsti pagal aukštojo mokslo biomedicinos mokslų studijų srities, odontologijos studijų krypties programas.
Odontologinės priežiūros studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems tapti gydytojo odontologo padėjėju.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Gydytojo odontologo padėjėjo kvalifikacija reikalinga norint dirbti gydytojo odontologo padėjėju.
Asmuo, įgijęs gydytojo odontologo padėjėjo kvalifikaciją, turi:
- gebėti taikyti fizioterapijos priemones odontologijoje, gaminti ir naudoti dezinfekuojančius tirpalus, atlikti injekcijas po oda, į raumenis, į veną, atlikti kai kurias odontologinio nuskausminimo procedūras (aplikacinę nejautrą), atlikti burnos ertmės irigacijas (plovimus), perrišti žaizdas, transportuoti ligonį po odontologinių traumų ar sudėtingų operacijų, įvertinti bendrąją paciento būklę pagal išorinius požymius, užpildyti paciento kortelę pirminio apsilankymo metu, atlikti veiksmus pagal gydytojo nurodymus, sumaišyti odontologines medžiagas, pašalinti nešvarumus iš burnos vandeniu, suspausto oro ir vakuumo įrengimais, išimti iš paciento burnos nuimamus protezus jų išvalymui ir pataisoms, nuimti laikinus vainikėlius, nuimti atspaudus dantų protezams gaminti, parinkti ir kontūruoti laikinus ekstraoraliai vainikėlius, kuriuos galutinai pritaiko burnoje ir cementuoja odontologas, pašalinti cemento perteklių nuo klinikinių vainikėlių ir dantų, naudotis kompiuterine įranga
- žinoti, dantų, veido-žandikaulių srities, burnos ertmės anatomiją ir fiziologiją, odontologines ligas, jų rizikos faktorius, gydymo principus ir profilaktiką, odontologinius instrumentus, odontologinių ligų profilaktikos priemones ir būdus, sveikatos draudimo rūšis, odontologų profesinės etikos kodekso principus, aseptikos ir antiseptikos taisykles, skausmo malšinimo būdus, sveikatos saugos principus
- mokėti dirbti atsakingai ir kruopščiai, efektyviai ir tolerantiškai bendrauti ir bendradarbiauti
Gydytojo odontologo padėjėjo kvalifikaciją galima įgyti kolegijose, vykdančiose studijas pagal odontologinės priežiūros studijų programą.
Norintiems siekti gydytojo odontologo padėjėjo kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju ar savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti gydytojo odontologo padėjėju nėra pripažįstami.
Įgiję gydytojo odontologo padėjėjo kvalifikaciją asmenys gali dirbti gydytojo odontologo padėjėju odontologinės priežiūros paslaugas teikiančiose įstaigose.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Kauno kolegija Kaunas Pramonės pr. 20
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju