Mokymo programos
Žemės ūkio technologijos
Valstybinis kodas: 653D77003
Kodas pagal ISCED: 52162
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Biomedicinos mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Studijų programa skirta rengti žemės ūkio technologus, gebančius planuoti ir organizuoti ūkio, žemės ūkio įmonės ar jos padalinio, gaminančio žemės ūkio produkciją, veiklą, naudodamiesi naujausia informacija ir technologijomis, laikydamiesi aplinkosaugos reikalavimų bei veiklą reglamentuojančių įstatymų ir kitų teisinių aktų.
Stojantysis turi vykdyti priėmimo į kolegiją sąlygas.
Būsimieji žemės ūkio technologai studijuoja bendruosius profesinius dalykus: matematiką, užsienio kalbą, teisės pagrindus, darbo saugą ir ergonomiką ir kt., studijų pagrindų dalykus: žemės ūkio politiką, apskaitos ir finansų pagrindus, augalininkystės technologijas, gyvulininkystės technologijas, veterinarijos pagrindus, žemės ūkio mechanizavimą ir kt. bei specialiuosius profesinius dalykus, priklausomai nuo pasirenkamos specializacijos:
- Lauko ir daržo augalų sėklininkystės (lauko ir daržo selekcijos pagrindus, lauko kultūrų sėklininkystę, daržo augalų sėklininkystę, sėklininkystės mechanizavimą);
- Žemės ūkio komercijos (marketingo tyrimus, komercinės veiklos logistiką, finansinę apskaitą, prekių kokybės vadybą);
5 procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams. Iš viso studijuojami 32 dalykai.
Praktinės studijos vyksta keturiais etapais: pažintinė, žemės ūkio technologijos, žemės ūkio mechanizavimo ir baigiamoji praktika. Praktinių studijų trukmė – 20 savaičių. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami ūkio (padalinio) veiklos planavimo, organizavimo, valdymo, žemės ir augalų auginimo sąlygų įvertinimo, sėjomainos įgyvendinimo ir kt. gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju egzaminu ir baigiamuoju darbu. Baigusiajam suteikiamas žemės ūkio profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir technologo profesinė kvalifikacija.
Baigus žemės ūkio technologijos studijų programą studijas galima tęsti pagal aukštojo mokslo biomedicinos mokslų srities, žemės ūkio studijų krypties programas.
Žemės ūkio technologijos studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems tapti žemės ūkio technologais.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Technologo kvalifikacija reikalinga norint dirbti žemės ūkio technologu.
Asmuo, įgijęs technologo kvalifikaciją, turi:
gebėti įkurti ūkininko ūkį (žemės ūkio įmonę), planuoti, organizuoti ir valdyti ūkio (padalinio) veiklą, verslo aplinką ir galimybes, turimą žemę ir augalų auginimo sąlygas, planuoti ūkio pasėlių struktūrą ir įgyvendinti sėjomainą, numatyti materialinius išteklius, reikalingus augalininkystės produkcijai gaminti, auginti lauko kultūrinius augalus pagal įvairias technologijas, sukurti produktyvių gyvulių bandą ir vykdyti jos išplėstinę reprodukciją, gaminti pašarus ir racionaliai šerti gyvulius, organizuoti gyvulių priežiūrą pagal pažangias technologijas, įvertinti žemės ūkio žaliavų ir produkcijos kokybę, paruošti ir saugoti produkciją, planuoti ir organizuoti žemės ūkio produkcijos pardavimą, numatyti ūkio plėtros perspektyvas;žinoti teisės aktus, reglamentuojančius žemės ūkio veiklą, verslo plano ir investicinio projekto parengimo tvarką, žemės įmonių apskaitą ir atskaitomybę, darbo apmokėjimo principus, pavojingus aplinkos veiksnius žemės ūkyje, gyvulių anatomines ir fiziologines savybes, žemės ūkio standartizavimo ypatumus, žemės ūkio produkcijos realizavimo galimybes;mokėti analitiškai mąstyti, priimti sprendimus ir už juos atsakyti, efektyviai ir tolerantiškai bendrauti ir bendradarbiauti su kolegomis ir klientais, dirbti atsakingai, kruopščiai, savarankiškai ir greitai, organizuoti savo darbą, dirbti komandoje, lanksčiai spręsti profesines bei visuomenės problemas, valdyti konfliktus.
Technologo kvalifikaciją galima įgyti kolegijose, vykdančiose studijas pagal žemės ūkio technologijos studijų programą.
Norintiems įgyti technologo kvalifikaciją reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju ar savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti žemės ūkio technologu nėra pripažįstami.
Įgiję technologo kvalifikaciją asmenys gali dirbti žemės ūkio technologais prekiniame žemės ūkyje (žemės ūkio įmonėse arba ūkininkų ūkiuose).
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Utenos kolegija Utena Maironio g. 7
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju