Mokymo programos
Dantų technologija
Valstybinis kodas: 653B84001
Kodas pagal ISCED: 52172
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Biomedicinos mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Studijų programa skirta rengti dantų technikus, gebančius gaminti pacientui reikiamus dantų protezus, dalyvauti diegiant naujas dantų protezų gamybos technologijas, dalyvauti įvairiose sveikatos gerinimo ir stiprinimo programose, padėti kitiems medicinos specialistams odontologijos srityje, perteikti savo žinias mažiau patyrusiems kolegoms.
Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo į kolegiją sąlygas.
Būsimieji dantų technikai studijuoja bendruosius profesinius dalykus: filosofijos, teisės, psichologijos, verslo ir vadybos pagrindus ir kt., studijų pagrindų dalykus: anatomiją ir fiziologiją, dantų ir burnos ertmės ligas bei burnos higieną, neišimamų išimamų dantų protezų gaminimo technologijas, lankinių dantų protezų, ortodontinių, veido-žandikaulių gydomųjų aparatų bei protezų gaminimo technikas.
5 procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams. Iš viso studijuojami 26 dalykai.
Praktinės studijos vyksta trimis etapais: pažintinė, mokomoji bei pagrindinė praktika. Praktikinių studijų trukmė - 23 savaitės. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami visų rūšių dantų ir veido-žandikaulių protezų, ortodontinių aparatų bei įtvarų gaminimo, žandikaulių ir dantų santykio nustatymo, dalykinės bei medicinos dokumentacijos tvarkymo bei kt. gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju kvalifikaciniu egzaminu. Baigusiajam suteikiamas odontologijos profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir dantų techniko profesinė kvalifikacija.
Baigus dantų technologijos studijų programą studijas galima tęsti pagal aukštojo mokslo biomedicinos mokslų studijų srities, odontologijos studijų krypties programas.
Dantų technologijos studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems tapti dantų technikais.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Dantų techniko kvalifikacija reikalinga norint dirbti dantų techniku.
Asmuo, įgijęs dantų techniko kvalifikaciją, turi:
- gebėti įvertinti dantų protezo poveikį veido ir žandikaulio sistemai ir juos supantiems audiniams, burnos ir veido estetikai, smilkinkaulio-apatinio žandikaulio sąnario funkcijai, įvertinti dantų lankų formą, dantų išdėstymą, jų estetiką, pritaikyti medžiagas, naudojamas dantų protezams gaminti, gaminti visų rūšių dantų ir veido žandikaulių protezus, ortodontinius aparatus bei įtvarus, įvertinti ir patarti dėl gaminamo protezo techninių galimybių ir konstrukcijos tinkamumo pacientui, nustatyti žandikaulių ir dantų santykį, ištaisyti galimus protezų gamybos trūkumus ir jau pagamintus dantų protezus, vertinti protezo kokybę ir atsižvelgti į gydytojo odontologo nurodymus dėl protezo tinkamumo, tvarkyti dalykinę bei medicinos dokumentaciją, tvarkyti verslo apskaitą, organizuoti ir plėtoti individualų verslą
- žinoti bendrąją žmogaus anatomiją ir fiziologiją, burnos ir dantų anatominę sandarą (sąkandžių rūšis ir funkcijas), dantų protezų gamybai skirtus darbo įrankius bei prietaisus, medžiagas, naudojamas dantų protezams gaminti, jų savybes bei naudojimo galimybes, būtinosios medicinos pagalbos teikimo pagrindus, įvairių medžiagų kenksmingumą, dantų techniko teises, pareigas, kompetenciją ir atsakomybę
- mokėti atsakingai, kritiškai, nuosekliai reikšti mintis, tolerantiškai bei lanksčiai spręsti problemas bei valdyti konfliktus, efektyviai bendrauti ir bendradarbiauti su pacientais bei jų šeimų nariais, kolegomis
Dantų techniko kvalifikaciją galima įgyti kolegijose, vykdančiose studijas pagal dantų technologijos studijų programą.
Norintiems siekti dantų techniko kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju arba savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti dantų techniku nėra pripažįstami.
Įgiję dantų techniko kvalifikaciją asmenys gali dirbti dantų technikais specializuotose ir atestuotose dantų protezavimo laboratorijose, gali užsiimti privačia praktika bei organizuoti ir plėtoti individualų verslą.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Utenos kolegija Utena Maironio g. 7
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju