Mokymo programos
Burnos higiena
Valstybinis kodas: 653A51002
Kodas pagal ISCED: 52172
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Biomedicinos mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

27 Programos anotacija PR2 Burnos higienos studijų programos tikslas - parengti specialistą, galintį savarankiškai atlikti asmeninės atsakomybės reikalaujantį darbą odontologinių ligų ir jų rizikos faktorių išaiškinime ir profilaktikoje, siekiant sumažinti įvairių gyventojų grupių ėduonies (karieso) ir periodonto ligų paplitimą ir intensyvumą.
Burnos higienisto programa skirta asmenims, turintiems bendrąjį vidurinį išsilavinimą, o taip pat asmenims, įgijusiems ne burnos higienisto kvalifikaciją.
Burnos higienistui būtini šie žmogiškieji bruožai: humanizmas, sąžiningumas, pasiaukojimas, pareigingumas ir stiprus atsakomybės jausmas.
Norintiems studijuoti pagal ,,Burnos higiena" aukštųjų neuniversitetinių studijų programą konkursinį balą sudaro:
  • brandos egzaminų pažymiai: biologija, chemija, lietuvių kalba (testas);
  • mokomųjų dalykų metiniai pažymiai: matematika.
  • Burnos higienos studijų programos specialybės moduliai parinkti vadovaujantis burnos higienisto funkcijomis. Nurodomos tokios burnos higienisto funkcijos:
  • teikti pacientui dantų ir burnos ertmės priežiūros paslaugas.
  • dirbti su dentaliniu rentgeno aparatu.
  • laikytis darbo aplinkos bei naudojamų priemonių higienos reikalavimų.
  • dalyvauti įvairiose sveikatos gerinimo ir stiprinimo programose bei diegiant naujus odontologinių ligų profilaktikos metodus.
  • organizuoti bei vystyti verslą.
  • Bendrojo lavinimo modulių grupę sudaro: darbo ir civilinė sauga, užsienio kalba, informacinės technologijos, aplinkos sveikata, profesinė etika, kalbos kultūra ir specialybės kalba, psichologija, filosofija, sociologija, verslo ekonomika ir vadyba, teisės pagrindai, bendrosios biochemijos ir imunologijos pagrindai, mokslo taikomųjų tyrimų metodologija. Studijų pagrindų dalį, kuri apima dalykus teikiančius žinias bei gebėjimus, būtinus burnos higienisto profesinei kvalifikacijai įgyti, gebėti savarankiškai atlikti užduotis visose programoje nurodytose profesinės veiklos srityse, sudaro: anatomija, fiziologija, patologija, odontologinės medžiagos ir farmakologija, burnos sveikata, burnos higienisto darbo ergonomika, profesionali burnos higiena ir klinikinė praktika, klinikinių dalykų pagrindai, neatidėliotina medicinos pagalba, dantų ligos ir nuskausminimas, odontologinė pagalba vaikams, asmens sveikatos ugdymas, odontologinė rentgenologija, burnos gleivinės ir periodonto ligos.
    5 procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams. Iš viso studijuojami 28 dalykai ir moduliai.
    Studentai atlieka penkias profesinės veiklos praktikas: burnos higienos mokymas (4 savaitės), odontologinių ligų profilaktika ir epidemiologija (5 savaitės), slauga (5 savaitės), burnos higienisto atliekamos procedūros (6 savaitės), darbas su pacientu (9 savaitės). Visų praktikinių studijų trukmė 29 savaitės.
    Studijų programa baigiama valstybiniu kvalifikaciniu egzaminu.
    Baigusiajam suteikiamas odontologijos profesinis bakalauras, burnos higienisto profesinė kvalifikacija.
    Pasidalink Facebook'e

    Kvalifikacijos aprašas

    30 Kvalifikacijos aprašas K2 Burnos higienisto kvalifikacija reikalinga norint dirbti burnos higienistu.
    Asmuo, įgijęs burnos higienisto kvalifikaciją, teikia savarankiškai ir kvalifikuotai pacientui dantų ir burnos ertmės priežiūros paslaugas: atlieka profesionalią burnos higieną (poliruoja dantų bei plombų paviršius, hermetizuoja dantų vageles silantais, atlieka fluoro ir gydomųjų preparatų aplikacijas, šalina viršdanteninius ir podanteninius akmenis su instrumentais ar ultragarsinius skalelriu, nustato dantų valymo efektyvumą, taiko įvairius dantų balinimo metodus, atlieka burnos ertmės irigaciją), dirba su dentaliniu rentgeno aparatu. Burnos higienistas kuria įvairias sveikatos gerinimo ir stiprinimo programas, įdiegiant naujus odontologinių ligų profilaktikos metodus, pataria, kaip išsaugoti sveikus dantis ar prižiūrėti dantų protezus, savarankiškai sprendžia iškilusias problemas. Pagal savo galimybes burnos higienistas gali užsiimti privačia praktika, organizuoti ir vystyti asmeninį verslą.
    Burnos higienisto kvalifikaciją galima įgyti kolegijose ir universitetuose.
    Norintiems siekti burnos higienisto kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
    Burnos higienistas verčiasi burnos higienisto praktika asmens sveikatos priežiūros įstaigose, turinčiose įstaigos asmens sveikatos priežiūros licenciją teikti odontologijos paslaugas.
    Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
    Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
    Utenos kolegija Utena Maironio g. 7
    Komentarai

    Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

    Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju