Mokymo programos
Elektros energetika
Valstybinis kodas: 653H62009
Kodas pagal ISCED: 52152
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Technologijos mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Studijų programa "Elektros energetika" skirta rengti specialistus, kurie gebėtų projektuoti elektros energetikos objektus, atlikti montavimo ir elektros įrenginių eksploatavimo darbus bei įmonės (padalinio), pageidaujančios/turinčios teisę verstis elektros įrenginių projektavimo, montavimo, eksploatavimo veikla, organizuoti teikiamas paslaugas.
Stojantysis turi turėti bendrąjį vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo į Kauno technikos kolegiją sąlygas.
Būsimieji elektros inžinerijos specialistai studijuoja: bendrojo lavinimo dalykus: užsienio kalbą, teisę, filosofiją, sociologiją, profesinį bendravimą; studijų krypties (šakos) dalykus: fiziką, matematiką, informacines technologijas, inžinerinę grafiką, kompiuterinę braižybą, elektrotechniką, elektroniką, medžiagotyrą, elektros matavimus, bendrąją energetiką, elektros mašinas ir transformatorius, automatikos pagrindus, aplinkos ir žmonių saugą, elektrines ir pastotes, elektros perdavimą ir skirstymą, relinę apsaugą ir automatiką, taikomųjų tyrimų metodologiją, verslo ekonomiką ir vadybą. Priklausomai nuo pasirenkamos studijų programos šakos:
" "Elektros tinklai ir sistemos": elektrinių ir elektros tinklų eksploataciją, elektros įrenginių remontą, relinės apsaugos mikroprocesorinius įtaisus ir nuotolinį valdymą, elektros tinklų projektavimo pagrindus.
" "Elektros įrenginių montavimas": elektros įrenginių priežiūrą ir antrines grandines, statybos pagrindus, elektros įrenginių montavimą ir priežiūrą, elektros įrenginių pirminę kontrolę.
" "Įmonių elektros inžinerinės sistemos": elektros energijos tiekimą, įmonių šilumos ir dujų ūkį, įmonių vidaus elektros sistemas ir jų valdymą, įmonių šilumos ir dujų ūkį, energijos taupymą įmonėse.
" "Autonominės elektros tiekimo sistemos": Elektrinių ir kitų šaltinių elektros įrenginių darbo režimus ir jų valdymą, elektros energijos kokybes valdymą, elektros energijos apskaitos ir kontrolės sistemas, autonominio ir rezervinio elektros tiekimo įrenginius.
9 kreditai (ECTS) studijų programos apimties skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams.
Praktinės studijos vyksta keturiais etapais: elektros dydžių matavimų, elektros darbų (atliekamos mokymo įstaigoje), technologinė ir baigiamoji (atliekamos įmonėse) praktikos. Praktinių studijų apimtis - 30 kreditų. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami elektros energetikos specialisto gamybos organizavimo ir valdymo, elektros energetikos ir kitų objektų elektros įrenginių montavimo, techninės priežiūros, remonto, technologinio/ dispečerinio valdymo ir kt. gebėjimai.
Studijos baigiamos baigiamuoju projektu.
Studijų programa "Elektros energetika" skirta asmenims, turintiems bendrąjį vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems įgyti elektros inžinerijos profesinio bakalauro kvalifikacinį laipsnį.
Baigus "Elektros energetikos" studijų programą, studijas galima tęsti pagal aukštojo mokslo technologijų mokslo srities, elektros inžinerijos studijų krypties programas. Taip pat galima rinktis ir gretutinę studijų šaką "Valdymo sistemos" Kauno technikos kolegijoje. Baigus "Elektros energetikos" studijų programą ir gretutinę šaką suteikiamas elektros inžinerijos ir valdymo sistemų profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis.
Pasirenkant gretutinę studijų krypties "Elektronika ir elektros inžinerija" šaką "Valdymo sistemos" studijuojami šie dalykai: skaitmeniniai įtaisai ir loginė automatika, kompiuterinės technikos programavimas, elektroninių sistemų projektavimas, elektroninių sistemų komunikacijos, signalai, grandinės ir elektromagnetinio lauko teorija, elektroninių sistemų programinis valdymas ir moduliai: apsaugos ir gaisrinių sistemų eksploatavimas, pastatų automatikos sistemų eksploatavimas, automatizuotas procesų valdymas.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Inžinieriaus kvalifikacija reikalinga norint dirbti elektros energetikos inžinieriumi.
Asmuo, įgijęs inžinieriaus kvalifikaciją, turi:
- gebėti atlikti elektrinių, pastočių, elektros linijų ir vartotojų elektros įrenginių, apsaugos ir automatikos įtaisų, kontrolės matavimo sistemų montavimo, derinimo, bandymo ir matavimo darbus, elektros energetikos objektų elektros įrenginių remontą ir techninę priežiūrą, technologinį valdymą, organizuoti verslo įmonės (padalinio) veiklą, rengti ir analizuoti projektinę dokumentaciją, rengti ir tvarkyti techninę dokumentaciją, planuoti ir organizuoti darbus, naudotis technine literatūra, taikomosiomis informacinėmis programomis, atsakyti už šakinių reglamentų reikalavimų vykdymą, saugaus darbo organizavimą bei atliktų darbų kokybę, rengti įvairių įtampų elektros energetikos objektų projektus, atlikti normalių, poavarinių režimų skaičiavimus, įgyvendinti priemones, užtikrinančias elektros tiekimo patikimumą ir elektros įrenginių darbo ekonomiškumą, kurti savo verslą, parengti įmonės (padalinio) verslo bei ūkinės veiklos planus, analizuoti ekonominę verslo aplinką
- žinoti naujas technologijas, elektros energetikos sektorių reglamentuojančius teisės aktus, vadybos ir rinkodaros sistemos elementus, aplinkosaugos reikalavimus
- mokėti efektyviai bendrauti ir bendradarbiauti su pavaldiniais ir aukštesniųjų instancijų darbuotojais bei verslo partneriais, lanksčiai spręsti profesines ir visuomenės problemas rinkos sąlygomis, atsakingai, kruopščiai dirbti, greitai ir savarankiškai organizuoti savo darbą, dirbti komandoje, nuosekliai reikšti mintis
Inžinieriaus kvalifikaciją galima įgyti kolegijose, vykdančiose studijas pagal elektros energetikos studijų programą.
Norintiems siekti inžinieriaus kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju arba savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti elektros energetikos inžinieriumi nėra pripažįstami.
Įgiję inžinieriaus kvalifikaciją asmenys gali dirbti elektros energetikos inžinieriais elektros gamybos įmonėje, kurti savo verslą.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Kauno technikos kolegija Kaunas Tvirtovės al. 35
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju