Mokymo programos
Bendrosios praktikos slauga
Valstybinis kodas: 653B70004
Kodas pagal ISCED: 52172
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Biomedicinos mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Bendrosios praktikos slaugos studijų programos tikslas - rengti bendrosios praktikos slaugytoją, gebantį organizuoti ir teikti slaugos paslaugas asmenims, šeimoms, bendruomenėms visų sveikatos priežiūros lygmenų asmens sveikatos priežiūros įstaigose.
Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir įvykdyti priėmimo į kolegiją konkursines sąlygas.
Būsimieji bendrosios praktikos slaugytojai studijuoja bendruosius, studijų krypties dalykus ir praktikas skirtas gilinimuisi slaugos kryptyje privalomuosius ir pasirenkamuosius, laisvai pasirenkamus koleginių studijų dalykus: informacines technologijas, specialybės užsienio kalbą, psichologiją, mokslinių tyrimų metodologiją, anatomiją, fiziologiją, bendrąją patologiją, biochemiją, bendrąją slaugą, šeimos sveikatą ir akušerinę slaugą, vaiko sveikatos priežiūrą, būtinąją pagalbą ir intensyviąją slaugą, psichikos sveikatos slaugą, chirurginę slaugą ir kt.
Privalomųjų ir pasirenkamųjų profesinės veiklos praktikų trukmė - 44 savaitės: terapinės ir geriatrinės slaugos (4 sav.), gerontologijos (2 sav.), vaikų slaugos (2 sav.), bendruomenės slaugos (2 sav.), šeimos sveikatos ir akušerinės slaugos (4 sav.), chirurginės slaugos (4 sav.), vaiko sveikatos priežiūros (2 sav.), psichikos sveikatos slaugos (4 sav.), būtinosios pagalbos ir intensyviosios slaugos (4 sav.), baigiamoji praktika (4 sav.), bendruomenės sveikatos priežiūros arba psichikos sveikatos priežiūros praktika (4 sav.), pediatrinės slaugos arba chirurginės vaiko slaugos praktika (4 sav.), neatidėliotinos pagalbos arba anestezijos ir intensyviosios slaugos praktika (2 sav.), fizinės medicinos arba reabilitacijos (2 sav.). Praktikų metu įtvirtinami ir tobulinami įvairaus amžiaus sveikų ir sergančių žmonių slaugos gebėjimai, atliekami slaugos mokslo taikomieji tyrimai, plėtojama slaugos praktika.
Studijų programa baigiama baigiamuoju darbu. Baigusiajam suteikiamas slaugos profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir bendrosios praktikos slaugytojo profesinė kvalifikacija.
Baigus bendrosios praktikos slaugos studijų programą, studijas galima tęsti universitetuose pagal slaugos krypties studijų programas.
Bendrosios praktikos slaugos studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą ir siekiantiems tapti bendrosios praktikos slaugytojais.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Bendrosios praktikos slaugytojo kvalifikacija reikalinga norint dirbti bendrosios praktikos slaugytojo darbą.
Asmuo, įgijęs bendrosios praktikos slaugytojo kvalifikaciją, turi:
- gebėti įvertinti pacientų poreikius ir nustatyti jo savirūpos galimybes, sudaryti paciento slaugos planą ir slaugyti pacientą, koreguoti slaugos planą ir numatyti jo taikymo sąlygas, analizuoti ir vertinti slaugymo veiksmingumą, organizuoti ir įgyvendinti sveikatos tausojimo mokymą, skleisti profesinę slaugos patirtį, parengti pacientus instrumentiniams ir laboratoriniams tyrimams,
paimti organizmo skysčių ir išskyrų tyrimams, atpažinti gyvybei pavojingas būkles, jas įvertinti ir tinkamai į jas reaguoti, atlikti skiriamas gydymo procedūras, integruoti socialinio darbo organizavimo ir socialinės rūpybos principus į slaugytojo veiklą, atlikti mokslo taikomuosius slaugos tyrimus;
- žinoti slaugos teorijas ir jomis vadovautis, sveikatos nacionalinės politikos ir slaugos praktikos ryšį, slaugos veiklą reglamentuojančius dokumentus ir jais vadovautis, sveikatos priežiūros ir paslaugų lygius, aseptikos ir antiseptikos reikalavimus ir jų laikytis, sveikatos rizikos veiksnius ir paveldėjimo įtaką sveikatai, sveikos gyvensenos principus, pagrindinius sveikatos grąžinimo ir stiprinimo principus;
- mokėti įvertinti šeimos sveikatos priežiūros problemas, bendrauti ir bendradarbiauti su pacientais ir jų šeimų nariais bei komandinėje veikloje, vadovautis profesinės etikos vertybėmis, ugdyti profesinę atsakomybę plėtojant slaugos praktiką.
Bendrosios praktikos slaugytojo kvalifikaciją galima įgyti kolegijose, vykdančiose studijas pagal bendrosios praktikos slaugos studijų programą.
Norintiems siekti bendrosios praktikos slaugytojo kvalifikacijos, reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju ar savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti bendrosios praktikos slaugytoju nėra pripažįstami, tačiau studijuojant yra įvertinami ir gali būti įskaitomi.
Įgiję bendrosios praktikos slaugytojo kvalifikaciją, asmenys gali dirbti savarankiškai arba sveikatos priežiūros komandose visų lygių sveikatos priežiūros institucijose: slaugos ligoninėse, krašto apsaugos ir vidaus reikalų sistemos asmens sveikatos priežiūros įstaigose, švietimo institucijose, sanatorijose, privačiuose asmens sveikatos priežiūros centruose, globos namuose ir kt.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Šiaulių valstybinė kolegija Šiauliai Aušros al. 40
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju