Mokymo programos
Mėsininko Mokymo Programa
Valstybinis kodas: 330054102
Kodas pagal ISCED: 31354
Lygmuo ir/ar tipas:
Pagrindinis profesinis mokymas
Gamyba ir perdirbimas
Pakopa: Programos, skirtos asmenims, turintiems pagrindinį išsilavinimą ir siekiantiems vidurinio išsilavinimo
Baigimo sertifikatas: Profesinio mokymo diplomas
Studijų forma/trukmė
Dieninė: 3 m.

Anotacija arba apibūdinimas

MOKYMO DALYKAI IR PRAKTIKA
Bus mokomasi specialybės (žaliavų ir jų paruošimo, mėsos perdirbimo technologijos, mikrobiologijos pagrindų, gyvulių anatomijos, dirbti su mėsos perdirbimo įrengimais, įrankiais, juos prižiūrėti ir reguliuoti, skerdimo, iškapojimo, išgyslinimo ir mėsos rūšiavimo, skerdienos ir subproduktų apdorojimo, mėsos sūdymo ir rūkymo, mėsos konservavimo, dešrų gamybos, mėsos pusgaminių gamybos, gaminti paukštienos produkciją, gaminti virtus ir rūkytus mėsos gaminius, produkcijos laikymo sąlygų reikalavimų, sanitarijos ir higienos, buhalterinės apskaitos pradmenų, gamtos ir darbų saugos, informacinių technologijų, specialybės užsienio kalbos, ekonomikos ir verslo pagrindų) ir bendrųjų (valstybinės kalbos kultūros ir specialybės kalbos, menų ir meninės raiškos, estetikos, kūno kultūros, civilinės saugos) dalykų bei praktinių gebėjimų.

Pagal 3-iosios pakopos mėsininko mokymo programą bus mokomasi bendrojo lavinimo dalykų pagal technologinio profilio bendrojo vidurinio ugdymo programas.

Mokomosios (29 savaičių) ir baigiamoji (19 savaičių) praktikos atliekamos laboratorijose, mėsos perdirbimo ir prekybos, kulinarijos įmonėse.

Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

DARBO APRAŠYMAS
Mėsininkas dirba mėsos perdirbimo ir prekybos, kulinarijos įmonėse, mėsos kombinatuose, maisto prekybos parduotuvėse, turgavietėse. Skerdžia gyvulius, išdarinėja ir sukapoja skerdieną ir paruošia iš jos standartinius mėsos pjaustinius, skirtus pardavimui arba tolimesniam apdorojimui. Gastronominėse parduotuvėse, didelėse įmonėse, kurios tiekia mėsą restoranams, mėsininkas sukapoja mėsos gabalus į mažesnius arba aptarnauja klientus pagal individualų užsakymą, paruošdami mėsą pagal norimą formą ir dydį. Pjausto mėsą į žlėgtainius (bifšteksus), kapoja ją, naudodami peilius ir elektrinius pjūklus, formuoja kepsnius, o taip pat sumala mėsą pardavimui. Mėsos file ruošia peilių, riekimo mašinų arba pjaustytuvų pagalba. Kaulus pjausto juostiniais pjūklais.. Mažmeninėse maisto prekybos parduotuvėse sveria, vynioja, rūšiuoja bei šaldo mėsos gabalus. Darbo sąlygos skirtingos, priklausomai nuo įmonės veiklos rūšies ir dydžio. Mėsos kombinatuose ar didesnėse mažmeninės prekybos įmonėse mėsininkas dirba didelėse mėsos pjaustymo patalpose, kuriose yra elektra varomos mašinos ir konvejeriai. Mažose mažmeninės prekybos įstaigose bei turgavietėse dirba už mėsos prekystalio.
PROFESINIAI GEBĖJIMAI
Svarbu gebėti nustatyti mėsos kokybę iš spalvos, kvapo ar cheminės analizės būdu, žinoti gaminamos produkcijos valstybinius standartus, mokėti naudotis šaldymo, transportavimo ir kitais įrengimais bei mechanizmais. Būti tvarkingam ir sąžiningai laikytis sanitarijos bei higienos reikalavimų. Svarbu tokios psichofiziologinės savybės kaip rankų vikrumas ir koordinacija, geras spalvų skyrimas, jautrumas kvapams, gera sveikata ir fizinė jėga.
PROFESINĖS PERSPEKTYVOS
Paklausa ir užimtumas mėsininkui turėtų didėti augant šalies pragyvenimo lygiui, nes tai populiari, turinti tvirtą paklausą profesija. Kartu su ekonomikos augimu plėsis maitinimo įstaigų tinklas, didės mažų mažmeninės maisto prekybos įmonių skaičius. Ji gimininga tokioms profesijoms kaip skerdikas, mėsos pjaustytojas, dešrelių gamintojas.

Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Utenos regioninis profesinio mokymo centras Utena Aukštaičių g. 5
Kauno maisto pramonės mokykla Kaunas Taikos pr. 133
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju