Vartotojo david pasisakymai
  Vartotojas Pasisakymas
Žinutė parašyta: 2010-04-03 13:01:43 | Nuoroda

 Na jeigu kas nors turėsite klausimų dėl VU, MIF, Programų Sistemos (Software Engineering) tai į šiuos klausimus manau galėsiu atsakyti. Vienintelis toks bendras dalykas MIF'e, kad matyt matematikos tikrai neišvengsi, kad ir ką studijuotum čia.

Žinutė parašyta: 2010-04-05 08:09:42 | Nuoroda

Kai aš stojau prieš metus tikrai reikėjo kažkiek stengtis su mokslais/egzaminais. Be ~1850 balų matyt galėjai ir nemėginti (nežinau ar pasikeitė skaičiavimo sistema). Dabar kaip ir su visomis specialybėmis tas balas kažkiek girdėjau krito, bet tai dar nereiškia, kad nereikia stengtis. Kiek pasiieškojus radau tik 2008 metų informaciją, tai minimalus tais metais apie ~1700 balų, o maksimalus kaip visada, ~4000. 

Svarbiausia kai stoji reikia suvokti, kad Programų Sistemos (Software Engineering) [specialiai rašau anglišką pavadinimą] yra kiek daugiau nei plikas programavimas. Tai yra inžinerinė specialybė. Programuoti moka kiekvienas, o va klausimas ar moki projektuoti, analizuoti, galvoti, vadovauti komandai, paruošti produktą pagal kainą ir laiką bei daug kitų dalykų.

Kiek teko kalbėtis su dekanu, jis Programų Sistemos laiko maždaug tokiame pačiame lygyje arba antrus po finansų draudimo matematikos pagal sudėtingumą. Dažnai dėstytojai manys, kad realiai dauguma dalykų jau išmana ir papildomai aiškinti nelabai reikia. Jeigu iš informatiko jie nesitiki, kad jis žinos vienus ar kitus dalykus iš „progsisto“ jie tikėsis, kad jau žinosi/suprasi.

Ar yra sunku? Na kaip pasakyti, mokytis tikrai reikia, jeigu esi IT entuziastai ir tikrai ketini šioje rinkoje suktis, ypač dideliuose kompanijose prie didelių projektų, matyt šauni vieta pradėti. Atrodo turime ir išmestų licėjistų dėl nepažangumo, tad tikrai atsipalaiduoti negalima.

Žinutė parašyta: 2010-04-06 07:20:32 | Nuoroda

MIF'e yra „matematika ir matematikos taikymai“ bei  „matematika ir informatikos mokymas“, jeigu pažiūrėsime šios specialybės yra pigiausios MIF'e (5439 Lt / metai). Turiu pažįstamų matematikų, realiai kalbantis su jais ganėtinai sunku nusakyti ką jie galės dirbti. Tame ir yra didžiausia problema, gali baigti, bet su darbu gali būti problemų. Gerai, nori būti mokytoja. Dabar taip paanalizuokime. Anksčiau MIF'e dar būdavo mokyklų skelbimų, kad reikia vieno ar kito mokytojo, dabar nelabai to matau. Mokytojo darbas yra mažai apmokamas, mokyklos neturi per daugiausia pinigų, vargu ar skelbia didelius konkursas. Tai yra šiek tiek rizikinga, tad tą turėtum rinktis tuo atveju jeigu tikrai žinai, kad tą mėginsi daryti nepaisant kiek smūgių gautum gyvenime. Klausimas, o ką daryti jeigu negauni mokytojo darbo ar jis tavęs netenkina? Tiesiog prieš renkantis reikia gerai paanalizuoti, suprasti save. Nes tendencija tokia, kad labai maža dalis studentų studijuoja tai ką nori ir yra laimingi. Čia būtų ne juokai, o žiaurioji statistika.

O šiaip kas dėl studijų, manau jeigu yra moksleivių norinčių ir studentų galinčių galima būtų pasikviesti vieną dieną į paskaitas ir tiesiog parodyti bent jau dalinai kaip viskas yra? Man atrodo anksčiau buvo ir speciali programa tam.

Žinutė parašyta: 2010-05-07 10:26:18 | Nuoroda

Visi įstoję nuo 2010 m. gauna nebe informatikos diplomą su programų sistemų pakraipą, bet programų sistemų diplomą (kvalifikaciją). Nors programa nėra pakeista, pasikeitė vertinimas, pagaliau suvokta, kad programų sistemos nėra informatika (ale, kaip sakė daugiau Europinis skirstymas prasidėjo).

Teoriškai turėtų būti dabar tiek kvalifikacija programų sistemos tiek pakraipa programų sistemos valstybės mastu, bent jau taip susidariau įspūdį kalbėdamasis.

Programų Sistemos yra inžinerinė specialybė, dažnai bus manoma, kad studentai jau daug ką žino ar patys yra pakankamai išprusę išsiaiškinti technologijas. Iš visų trijų studijų tai būtų sudėtingiausios studijos. Daug bus dėmesio skiriama programavimo kalbų išmanymui (giliai), didelių projektų sistemų projektavimui, analizei ir pan.

Kitaip sakant programuoti moka visi ar gali greitai išmokti, klausimas yra kaip gerai jie gali ir ar apskritai jie gali parašyti aukštos kokybės didelę programų sistemą (pvz. Banko sistema). 

Žinutė parašyta: 2010-05-10 08:27:41 | Nuoroda

 O kas dėsto dirbtinį intelektą?

Žinutė parašyta: 2010-05-11 07:37:34 | Nuoroda

 Na mane domina tik dėstytojas, prieš tai žinojau tik vieną dėstytoją dėstantį MIF'e dirbtinį intelektą, bet atsiliepimai labai neigiami. Dabar žinosiu alternatyvų dėstytoją.