ekonomika VU
Jei norite diskutuoti forume, turite Užsiregistruoti arba Prisijungti
Vartotojas Pasisakymas
Žinutė parašyta: 2010-03-12 22:21:14 | Nuoroda

Sveiki! Žadu studijuoti ekonomiką... Gal kas galėtų papasakoti, kaip viskas atrodo iš vidaus:kokių gabumų reikia turėti norint išsilaikyti, ar didelė konkurencija ir pan. Būčiau dėkinga.

  • Istorija / VBE 87
  • Lietuvių kalba (gimtoji) / VBE 100
  • Matematika / VBE 88
  • Užsienio kalba (anglų) / VBE 95
Žinutė parašyta: 2010-04-21 14:37:41 | Nuoroda

Oi nepatariu stot tikrai. Kokybė labai prasta, daug įstojusių po metų išvažiavo į užsienį. Įstot labai sunku, sustoja gabiausi žmonės, o paskui degraduoja. Tokia mano nuomonė. O studijuoti tikrai nėra sunku, norėtųsi kažko stipresnio...

Žinutė parašyta: 2010-06-23 17:01:32 | Nuoroda
Kur dingo visi ekonomistai? ;D
Žinutė parašyta: 2010-06-23 17:54:29 | Nuoroda
alcazare rašė:

Sveiki! Žadu studijuoti ekonomiką... Gal kas galėtų papasakoti, kaip viskas atrodo iš vidaus:kokių gabumų reikia turėti norint išsilaikyti, ar didelė konkurencija ir pan. Būčiau dėkinga.

 aš ne ekonomistė, bet man įdomu, kodėl žmonės vis dar taip nori į ekonomiką?

o šiaip tik iš pasakojimų galiu pasakyt, kad susidariau įspūdį, jog lengva studint...

Vartotojas neegzistuoja
Žinutė parašyta: 2010-06-24 15:58:55 | Nuoroda

 Na va ir aš pasireikšiu ta proga :)

Neseniai baigiau 2 kursą VU ekonomikos. Tai jau galiu papasakot lygiai apie pusę savo studijų. O nuomonių apie studijas yra tiek, kiek ten žmonių mokosi - tai nebūtinai imkit už gryną pinigą. Visų pirma, ką aš galėčiau pasakyt apie pačią ekonomiką tai, kad tikrai daug žmonių ten įstoja, kurie nežino, kas yra ekonomika ir kurių mąstymas yra maždaug toks: mokykloj patiko matematika, ekonomika susijusi su matematika, perspektyvu, rasiu darbą, vadinas bus įdomu - tai kaip tik man.

 

Bet apie viską nuo pradžių: kaip ir daug kur pirmais metais labai daug įvadinių dalykų mokomasi - aukštoji matieka, kurios visi bijo, nors mokykloj mėgo matematiką (paprasčiausias paaiškinimas, kodėl - mokykloj tau parodo pavyzdį ir tu sprendi uždavinį su skaičiais, aukštojoj matkėj daug daugiau teorijos ir įrodinėjimų), business english, informatika, dar tokie dalykai kaip psichologija, filosofija, logika, demografija ir pan. Iš rimtesnių/specialybinių dalykų, pirmais metais buvo mikroekonomika, kuri taip pat žino ekonomikos teorijos vardu, o tai reiškia, kad į viską žiūrimą iš labai teorinės pusės. Taip kad po pirmų metų būtų labai sunku kalbėti apie tai, ar patinka toks mokslas kaip ekonomika. Man pačiai pirmi metai atrodė patys nesąmoningiausi ir nereikalingiausi ir nesupratau, kur ir kodėl aš įstojau, tačiau antram kurse supratau, kodėl :)

 

O antrais metais prasidėjo labiau specialybiniai dalykai. Mikroekonomiką pakeitė makroekonomika, kurioje jau kalbama apie rimtesnius ir lengviau įsivaizduojamus dalykus, kaip pinigų paklausa, kaip centrinis bankas tai keičia, valstybės politika, palūkanų normos ir t.t (žodžiu suprantamesni, labiau apčiuopiami dalykai). Taip pat iš bendresnių dalykų - statistika, ekonometrija - šituose dviejuose dalykuose priešingai nei matkėj jau pradėjau matyt praktinę vertę. Taip pat atsirado finansų apskaita, pradedi suprast, kaip įmonėj vykdoma apskaita, kaip kokios sąskaitos sudaromos, kas yra debetas ir kreditas. Dar šiek tiek vadybos gavom, bet irgi visai įdomu. Dar mokiaus operacijų tyrimą - per visą semestrą sprendėm vieną uždavinį, kaip paskirstyti ribotus išteklius, kad gautume maksimalų pelną - jei planuočiau dirbti gamybinėje įmonėje manau, tikrai praverstų. Dar kiekvieną semestrą gaunam po 1 ar 2 pasirenkamuosius dalykus, tai jau gali pasižiūrėt, kas tau pačiam įdomiau ir mokytis, kas tau ateity bus naudingiau.

 

O po dviejų kursų laukia specializacijos, grupės perskirstomos į bankininkystę, finansus, socialinę ekonomiką, tarptautinę ekonomiką ir ekonominę analizę. Ir tada jau dar labiau susikoncentruojama į sritį, kurią mokaisi. bet apie tai dar negaliu daug pasakyt, nes nesimokiau :)

 

Šiaip bendrai paėmus esu patenkinta savo studijom, nes lieka ir laisvo laiko ir tikrai su šauniais žmonėm mokausi. Perspektyvos baigus, priklauso nuo kiekvieno žmogaus, bet peržvelgus darbo skelbimus, matau, kad paklausa yra. Dar va atsirado ketvirtam kurse privaloma praktika kelių mėnesių, tai irgi džiugina. Ir dar toks pastebėjimas - didžioji dalis žmonių univere (nesvarbu kokiam) mokosi mažiau nei mokykloj, nes universitete pats turi norėt ieškot žinių, domėtis, nes per prievartą nieks nemokys, o pirmais metais, kai nauji žmonės, nauja aplinka ir mažai priežiūros, patys studentai nesimoko, o po to skundžias studijų kokybe. Dar tikrai turiu ką papasakot tai, jei kas domina, klauskit ;)

Žinutė parašyta: 2010-06-25 14:22:28 | Nuoroda
Labai malonu, kad atsirado ekonomistų. Minėjai, kad ,,Dar va atsirado ketvirtam kurse privaloma praktika kelių mėnesių, tai irgi džiugina'' galima truputį plačiau? Dar kaip ten su literartūra, ar užtenka, ar nėra sovietinė su pageltusiais lapais kaip kalbama? Dar be studijų ar jūs įtraukiami į kokią veiklą, pvz, komandinius projektus, konkursus?
Vartotojas neegzistuoja
Žinutė parašyta: 2010-06-25 21:56:16 | Nuoroda

 Labai malonu, kad atsirado ekonomistų. Minėjai, kad ,,Dar va atsirado ketvirtam kurse privaloma praktika kelių mėnesių, tai irgi džiugina'' galima truputį plačiau? Dar kaip ten su literartūra, ar užtenka, ar nėra sovietinė su pageltusiais lapais kaip kalbama? Dar be studijų ar jūs įtraukiami į kokią veiklą, pvz, komandinius projektus, konkursus?

Privaloma praktika reiškia, kad paskutiniais metais antrą semestrą faktiškai nebelieka paskaitų (tik 1 pasirenkamasis dalykas, bet ir tą, susitarus su dekanatu galima atsikelt į ankstesnius metus).  Tiesiog eini dirbti - atlikti praktiką. Kažkokius variantus pasiūlo pats universitetas, bet ir pats gali susirast. Praktika iš viso trunka 2 ar tris mėnesius, tiksliai nežinau, bet jau įgauni kažkokių praktiškesnių žinių susijusių su specialybe, nes praktikos vieta turi atitikti tai, ką mokais, t.y. negali eit į maximą ir sėdėt kasoj. Aišku, pinigų dažniausiai nieks nemoka, bet pabaigęs universitetą bent šį tą gali įrašyti į CV, o jei dar gerai užsirekomenduoji praktikos vietoj gali ir likt dirbt. Aišku, jeigu yra noro, visada galima ir pačiam ieškotis praktikos anksčiau, tiesiog jei jau nesusirandi darbo kažkokio ir manai, kad pravers. Pvz, aš šią vasarą atliksiu praktiką banke (tik gaila, kad universitetas jos neužskaitys, bet vis šis tas pradžiai).

 

Dėl knygų. Dažniausiai jų užtenka, retais atvejais, išduoda biblioteka kažkokią knygą tik mėnesiui, bet kaip su manim sutiktų daugelis EF studentų, neretai tos knygos net nebūna atsiverčiamos, nes dažniausiai užtenka dėstytojų konspektų, nes paskaitos dažniausiai pristatomos su powerpoint'u, o vėliau dėstytojai juos persiunčia studentams. Kiti dėstytojai atsiunčia savo konspektą pagal savo programą ir to dažniausiai užtenka pasiruošti egzaminui. Vienintelis vadovėlis tikrai pageltusiais puslapiais buvo Rumšo aukštoji matematika. Gal kokių 1976 metų leidimo, o naujo niekas neleidžia, bet ir tai visi jį gavo, o vėliau dar ir internete buvo išplatinta kompiuterinė versija.

 

Dėl užklasinės (jei taip galima sakyt) veiklos, tai irgi labai individualus dalykas. Kiek aš per astaruosius du metus pastebėjau nemaža dalis ekofako studentų yra tiesiog abejingi tam, kas reikalauja papildomo laiko ir negarantuoja geresnio egzamino įvertinimo. bet tiems kam ne dzin ir nori daugiau žinių, tikrai yra veiklos. VU turi studentų investicinį fondą, kasmet atrenkama 7 studentų valdyba, kurie turi kažkokią sumą pinigų ir tvarko savo portfelį siekdami pelno. Taip pat EF turi turbinę studentų atstovybę, kurie organiuoja nemažai renginių, beigi rūpinas, kad studentai būtų išgirsti - dalyvauja dėstytojų atestaciniuose posėdžiuose ir stengiasi "atsikratyt" dėstytojų, kurie prastai dėsto ir dėl kurių krenta studijų lygis. Tiems, kas susidomėję mokslų irgi yra kas veikti - rengiamos tarptautinės olimpiados, pvz - ekonometrijos, taip pat mokslinės konferencijos, kur studentai gali pristatyt savo mokslinius darbus, ką dėstytojai skatina pridėdami papildomų balų prie egzamino. O bendrai paėmus, šiaip universitete vyksta labai daug renginių/paskaitų/seminarų. Pvz, karjeros dienos, šiemet vyko įvarios paskaitos, kaip parašyti gerą CV ir motyvacinį, apie lyderistę, apie marketingą ir t.t. taip pat ekskursijos į įvairias gamybines įmones, bankus, audito įmones, darbo pokalbis gyvai vyko. Žodžiu, jei tik yra noro, bus ką veikti ir po studijų :)

 

Aij, dar dėl komandinio darbo, tai jo irgi pakankamai daug. Nes dažniausiai paskaitoms reikia rupšti grupines analizes, pristatymus. Aš savo "atkentėjau" per anglų paskaitas. Bent jau pas mano grupės dėstytoją, kiekvieną pusmetį mus suskirstydavo dar į mažesnes grupeles po 4-5 žmones ir turėdavome atlikinėti įvairias užduotis - vykti į įmonę ir imti interviu, pristatyti neegzistuojantį produktą, sukurti reklamą kažkokiam produktui, pristatyti kažkokios šalies verslo kultūrą, taip pat spręsti atvejo tyrimus ir t.t. 

Žinutė parašyta: 2010-07-13 22:17:28 | Nuoroda
Siandien_sviecia_saule rašė:

 Labai malonu, kad atsirado ekonomistų. Minėjai, kad ,,Dar va atsirado ketvirtam kurse privaloma praktika kelių mėnesių, tai irgi džiugina'' galima truputį plačiau? Dar kaip ten su literartūra, ar užtenka, ar nėra sovietinė su pageltusiais lapais kaip kalbama? Dar be studijų ar jūs įtraukiami į kokią veiklą, pvz, komandinius projektus, konkursus?

Privaloma praktika reiškia, kad paskutiniais metais antrą semestrą faktiškai nebelieka paskaitų (tik 1 pasirenkamasis dalykas, bet ir tą, susitarus su dekanatu galima atsikelt į ankstesnius metus).  Tiesiog eini dirbti - atlikti praktiką. Kažkokius variantus pasiūlo pats universitetas, bet ir pats gali susirast. Praktika iš viso trunka 2 ar tris mėnesius, tiksliai nežinau, bet jau įgauni kažkokių praktiškesnių žinių susijusių su specialybe, nes praktikos vieta turi atitikti tai, ką mokais, t.y. negali eit į maximą ir sėdėt kasoj. Aišku, pinigų dažniausiai nieks nemoka, bet pabaigęs universitetą bent šį tą gali įrašyti į CV, o jei dar gerai užsirekomenduoji praktikos vietoj gali ir likt dirbt. Aišku, jeigu yra noro, visada galima ir pačiam ieškotis praktikos anksčiau, tiesiog jei jau nesusirandi darbo kažkokio ir manai, kad pravers. Pvz, aš šią vasarą atliksiu praktiką banke (tik gaila, kad universitetas jos neužskaitys, bet vis šis tas pradžiai).

 

Dėl knygų. Dažniausiai jų užtenka, retais atvejais, išduoda biblioteka kažkokią knygą tik mėnesiui, bet kaip su manim sutiktų daugelis EF studentų, neretai tos knygos net nebūna atsiverčiamos, nes dažniausiai užtenka dėstytojų konspektų, nes paskaitos dažniausiai pristatomos su powerpoint'u, o vėliau dėstytojai juos persiunčia studentams. Kiti dėstytojai atsiunčia savo konspektą pagal savo programą ir to dažniausiai užtenka pasiruošti egzaminui. Vienintelis vadovėlis tikrai pageltusiais puslapiais buvo Rumšo aukštoji matematika. Gal kokių 1976 metų leidimo, o naujo niekas neleidžia, bet ir tai visi jį gavo, o vėliau dar ir internete buvo išplatinta kompiuterinė versija.

 

Dėl užklasinės (jei taip galima sakyt) veiklos, tai irgi labai individualus dalykas. Kiek aš per astaruosius du metus pastebėjau nemaža dalis ekofako studentų yra tiesiog abejingi tam, kas reikalauja papildomo laiko ir negarantuoja geresnio egzamino įvertinimo. bet tiems kam ne dzin ir nori daugiau žinių, tikrai yra veiklos. VU turi studentų investicinį fondą, kasmet atrenkama 7 studentų valdyba, kurie turi kažkokią sumą pinigų ir tvarko savo portfelį siekdami pelno. Taip pat EF turi turbinę studentų atstovybę, kurie organiuoja nemažai renginių, beigi rūpinas, kad studentai būtų išgirsti - dalyvauja dėstytojų atestaciniuose posėdžiuose ir stengiasi "atsikratyt" dėstytojų, kurie prastai dėsto ir dėl kurių krenta studijų lygis. Tiems, kas susidomėję mokslų irgi yra kas veikti - rengiamos tarptautinės olimpiados, pvz - ekonometrijos, taip pat mokslinės konferencijos, kur studentai gali pristatyt savo mokslinius darbus, ką dėstytojai skatina pridėdami papildomų balų prie egzamino. O bendrai paėmus, šiaip universitete vyksta labai daug renginių/paskaitų/seminarų. Pvz, karjeros dienos, šiemet vyko įvarios paskaitos, kaip parašyti gerą CV ir motyvacinį, apie lyderistę, apie marketingą ir t.t. taip pat ekskursijos į įvairias gamybines įmones, bankus, audito įmones, darbo pokalbis gyvai vyko. Žodžiu, jei tik yra noro, bus ką veikti ir po studijų :)

 

Aij, dar dėl komandinio darbo, tai jo irgi pakankamai daug. Nes dažniausiai paskaitoms reikia rupšti grupines analizes, pristatymus. Aš savo "atkentėjau" per anglų paskaitas. Bent jau pas mano grupės dėstytoją, kiekvieną pusmetį mus suskirstydavo dar į mažesnes grupeles po 4-5 žmones ir turėdavome atlikinėti įvairias užduotis - vykti į įmonę ir imti interviu, pristatyti neegzistuojantį produktą, sukurti reklamą kažkokiam produktui, pristatyti kažkokios šalies verslo kultūrą, taip pat spręsti atvejo tyrimus ir t.t. 

 

Kodėl sakai, kad atkentėjai dėl komandinio darbo? Išeina, kad nelabai ten bendraujate, o tik konkuruojat tarpusavyje? Tada ir mokymasis savaime darosi nekokibiškas. Žinoma, reikia konkuruoti, bet ne tiek, kad reikėtų kentėti... Ir dar vienas klausimas. Ar teko VU studentams laimėti kokius tarptautinius konkursus, kur galima rasti šitą informaciją?
Žinutė parašyta: 2010-07-14 22:21:22 | Nuoroda

Gal yra dar studentų norinčių pasidalinti savo patirtimi?

Vartotojas neegzistuoja
Žinutė parašyta: 2010-07-16 10:48:14 | Nuoroda
swishfoot rašė:
Kodėl sakai, kad atkentėjai dėl komandinio darbo? Išeina, kad nelabai ten bendraujate, o tik konkuruojat tarpusavyje? Tada ir mokymasis savaime darosi nekokibiškas. Žinoma, reikia konkuruoti, bet ne tiek, kad reikėtų kentėti... Ir dar vienas klausimas. Ar teko VU studentams laimėti kokius tarptautinius konkursus, kur galima rasti šitą informaciją?

Atkentėt matyt turėjo būti kabutėse parašyta, nes tikrai daug įvairių pristatymų reikia daryt komandose, o ypač per anglų paskaitas (bent jau mano anglų k. grupėj), o ir šiaip daug darbų rašyti "komandomis" (tik kad kartais tos komanados, bent mano nuomone, subūriamos ne dėl komandinio darbo tobulinimo, o dėl dėstytojų tingėjimo vertinti daug darbų), kurias susidaro patys studentai, todėl ir grupės fainos būna. O ta mistinė konkurencija jau seniai pranykus (bent jau mano kurse), nes ir konspektų visad yra iš ko paprašyt ir pasikalbėt apie mokslus, bet ir pasilinksmint galima kartu. O tie, kurie mokos daug, tai tikrai nėra piktybiški, jie tiesiog pasirinko mokymosi kelią ir niekam netrukdo.

Dėl konkursų laimėtojų, tai bijau, ką ir pasakyt. Iš tiesų ne tiek daug aukšto lygio konikursų vyksta, galbūt tiesiog nėra pakankamai informacijos fakultete ir nieks per daug to neskatina. Žinau, tik kad šiais metais tarptautinėje ekonometrijos olimpiadoje (komandinėje) ar kažkaip pan. vadinas, mūsiškiams pasisekė laimėti prizinę vietą.

Žinutė parašyta: 2010-07-16 14:06:48 | Nuoroda
Siandien_sviecia_saule rašė:
swishfoot rašė:
Kodėl sakai, kad atkentėjai dėl komandinio darbo? Išeina, kad nelabai ten bendraujate, o tik konkuruojat tarpusavyje? Tada ir mokymasis savaime darosi nekokibiškas. Žinoma, reikia konkuruoti, bet ne tiek, kad reikėtų kentėti... Ir dar vienas klausimas. Ar teko VU studentams laimėti kokius tarptautinius konkursus, kur galima rasti šitą informaciją?

Atkentėt matyt turėjo būti kabutėse parašyta, nes tikrai daug įvairių pristatymų reikia daryt komandose, o ypač per anglų paskaitas (bent jau mano anglų k. grupėj), o ir šiaip daug darbų rašyti "komandomis" (tik kad kartais tos komanados, bent mano nuomone, subūriamos ne dėl komandinio darbo tobulinimo, o dėl dėstytojų tingėjimo vertinti daug darbų), kurias susidaro patys studentai, todėl ir grupės fainos būna. O ta mistinė konkurencija jau seniai pranykus (bent jau mano kurse), nes ir konspektų visad yra iš ko paprašyt ir pasikalbėt apie mokslus, bet ir pasilinksmint galima kartu. O tie, kurie mokos daug, tai tikrai nėra piktybiški, jie tiesiog pasirinko mokymosi kelią ir niekam netrukdo.

Dėl konkursų laimėtojų, tai bijau, ką ir pasakyt. Iš tiesų ne tiek daug aukšto lygio konikursų vyksta, galbūt tiesiog nėra pakankamai informacijos fakultete ir nieks per daug to neskatina. Žinau, tik kad šiais metais tarptautinėje ekonometrijos olimpiadoje (komandinėje) ar kažkaip pan. vadinas, mūsiškiams pasisekė laimėti prizinę vietą.

 

Kaip pati vertintum VU vs ISM? Ar stotum į ISM, jei gautum vf vietą?
Vartotojas neegzistuoja
Žinutė parašyta: 2010-07-19 11:59:02 | Nuoroda
swishfoot rašė:
Kaip pati vertintum VU vs ISM? Ar stotum į ISM, jei gautum vf vietą?

Jei prieš 2 metus būčiau įstojus nemokamai į ISM, turbūt ten eičiau, bet dabar pripratus ir visai patinka man VU (visur yra savų pliusų ir minusų) :) O ir objektyviai vertint negalėčiau, nes mokiaus tik vienoj iš šių mokyklų :)

Žinutė parašyta: 2010-07-19 12:05:24 | Nuoroda
Dėkui už tavo nuomonę :)
Žinutė parašyta: 2010-07-23 18:26:51 | Nuoroda

Yra įstojusių?? :)

  • Istorija / VBE 97
  • Lietuvių kalba (gimtoji) / VBE 98
  • Matematika / VBE 91
  • Užsienio kalba (anglų) / VBE 85
Žinutė parašyta: 2010-07-23 19:01:45 | Nuoroda

Yra yra :)

Žinutė parašyta: 2010-07-23 19:30:24 | Nuoroda

Kol kas visi trys :D

Žinutė parašyta: 2010-07-23 22:01:54 | Nuoroda
[Kryštė] rašė:

Kol kas visi trys :D

 Dar ir aš :) Tai jau visi keturi :D

  • Istorija / VBE 82
  • Lietuvių kalba (gimtoji) / VBE 98
  • Matematika / VBE 98
  • Užsienio kalba (anglų) / VBE 95
Žinutė parašyta: 2010-07-24 13:54:33 | Nuoroda

As irgi įstojau, vu khf :)

  • Istorija / VBE 83
  • Lietuvių kalba (gimtoji) / VBE 74
  • Matematika / VBE 72
  • Užsienio kalba (anglų) / VBE 72
Žinutė parašyta: 2010-07-24 14:48:19 | Nuoroda

Aš taip pat įstojau į vu ekonomiką :) 

  • Lietuvių kalba (gimtoji) / VBE 91
  • Matematika / VBE 100
  • Užsienio kalba (anglų) / VBE 93
Vartotojas neegzistuoja
Žinutė parašyta: 2010-07-24 23:26:49 | Nuoroda

aš įstojau :)

Jei norite diskutuoti forume, turite Užsiregistruoti arba Prisijungti Mano temos | Trinti temą | Redaguoti temą