Potemes 10-20LT Skype reikiapotemes
Jei norite diskutuoti forume, turite Užsiregistruoti arba Prisijungti
Vartotojas Pasisakymas
Seniai matytas
Žinutė parašyta: 2013-02-18 20:25:03 | Nuoroda

Parduodu lietuvių įskaitos 2013m. potemes
10kl.
Šios potemės jau parašytos:

KALBA

**** Teigiama, kad tarmė padeda išsaugoti kultūrinę tapatybę. Aptarkite šį reiškinį remdamiesi konkrečiais pavyzdžiais.

**** Viešojoje erdvėje diskutuojama apie menkstančią jaunimo pagarbą kalbai. Remdamiesi konkrečiais pavyzdžiais, paaiškinkite, ar tokia nuomonė yra pagrįsta.

**** Populiarėjant skaitmeninėms technologijoms pasigirsta nuomonių, kad gali atsirasti literatūrinė SMS kalba. Paaiškinkite, kokį poveikį alternatyvi literatūrinė kalba galėtų daryti tradicinei literatūrinei / bendrinei kalbai.

**** Ar mūsų visuomenėje taisyklinga kalba yra būtinas kultūringo žmogaus požymis? Argumentuotai išsakykite savo požiūrį.

**** Kalbininkės Ritos Miliūnaitės teigimu, „elektroninis žargonas yra aiškiai susijęs su apibrėžta socialine grupe – jaunimu“. Remdamiesi šnekamosios internetinės kalbos pavyzdžiais, paaiškinkite, kodėl jauni žmonės kuria elektroninį žargoną.
**** Lietuviški naujadarai – vienas iš būdų išsaugoti kalbą. Remdamiesi konkrečiais pavyzdžiais, argumentuotai pritarkite šiai minčiai ar ją paneikite.

KULTŪRA

**** Rašytojas Liudvikas Jakimavičius teigia, kad socialiniai tinklai primena šiukšlyną. Remdamiesi konkrečiais pavyzdžiais, argumentuotai pritarkite šiai minčiai arba ją paneikite.

****Fotografas D. Grifinas (David Griffin) teigia, jog fotografija įamžina reikšmingas akimirkas. Remdamiesi kelių šių dienų lietuvių fotomenininkų darbais, argumentuotai aptarkite, kas yra reikšminga šių dienų fotomenininkams.

**** Regionų ir miestų šventės vienas iš būdų kultūriniam paveldui populiarinti. Remdamiesi konkrečiais pavyzdžiais, argumentuotai pritarkite šiai minčiai arba ją paneikite.
**** Jaunimas vis geriau išmano naująsias technologijas. Remdamiesi konkrečiais pavyzdžiais, paaiškinkite, kokią įtaką kultūrai gali turėti ši tendencija.
**** Dažnai teigiama, kad istoriniai filmai padeda suprasti istoriją. Remdamiesi konkrečiais pavyzdžiais, argumentuotai pritarkite šiai minčiai arba ją paneikite.
**** Jaunam žmogui svarbu pažinti tautos praeitį. Remdamiesi projekto
„Misija Sibiras“ dalyvių dienoraščiais ir dokumentiniais filmais, paaiškinkite, kodėl.

LITERATŪRA

**** Dokumentinė literatūra dažnai skaitytoją įtraukia daug labiau nei grožiniai kūriniai. Pristatykite jums didelį poveikį padariusį dokumentinės literatūros kūrinį. Pagrįskite savo pasirinkimą.

**** M. Montenis (Michel de Montaigne) yra sakęs: Aš retai skaitau mūsų laikų autorius, nes senovės rašytojai, mano nuomone, yra daug subtilesni ir turtingesni. Remdamiesi konkrečiais grožinės literatūros kūriniais, argumentuotai pritarkite šiai minčiai ar ją paneikite.

**** Liaudies pasakose slypi žmonijos patirtis, apimanti žmonių santykių modelius, elgesio normas. Remdamiesi konkrečiais pavyzdžiais, paaiškinkite, kuo lietuvių liaudies pasakose aprašyta žmonijos patirtis aktuali XXI a. žmogui.

**** Norint geriau suprasti literatūros kūrinį, būtinas tarpininkas (draugai, mokytojai, literatūros kritikai). Argumentuotai pritarkite šiai minčiai ar ją paneikite.


12kl.

KALBA


**** Kalbininkas Aleksas Girdenis teigė, kad „išnykusi tarmė yra didesnė tragedija žmonijai negu kokio vabaliuko ar gyvūno išnykimas, nes kartu su tarme miršta tam tikras unikalus žvilgsnis į pasaulį, kuris jokioj kitoj tarmėj nei kalboj nebepasikartos; miršta ir tobuliausias, amžiais gludintas žmogaus dvasios kūrinys“. Argumentuotai pritarkite šiai minčiai arba ją paneikite.
**** Kurį šiandienos visuomenės veikėją laikytumėte geriausiu oratoriumi? Savo įžvalgas argumentuokite pavyzdžiais.

**** Britų kalbininkas Deividas Kristalas (David Crystal) telefono žinučių rašymo žargonizuotu stiliumi nevadina katastrofa, nes taip vaikai įgunda ieškoti savo mintims užrašyti kuo tinkamesnės formos, tad tai prisideda prie didesnio raštingumo ir skatina kūrybingumą. Argumentuotai pritarkite šiai minčiai arba ją paneikite.

****Pasaulio universitetuose yra lituanistinių centrų. Pristatykite keletą jų. Kokia jų funkcija, reikšmė puoselėjant lietuvių kalbą?

****Kodėl galima teigti, kad kalba yra laiko saugykla? Savo įžvalgas argumentuokite pavyzdžiais.


**** Kalba gali būti ir manipuliavimo priemonė. Kaip ir iš ko atpažinti, kada kalbėtojas manipuliuoja, kaip manipuliavimo išvengti? Savo įžvalgas argumentuokite pavyzdžiais.

**** Kokias asmens, šeimos, visuomenės vertybes galime atpažinti iš vaikams duodamų vardų? Savo įžvalgas argumentuokite pavyzdžiais.
**** Kodėl galima teigti, kad kalba yra laiko saugykla? Savo įžvalgas argumentuokite pavyzdžiais.

LITERATŪRA( KULTŪRA)

**** Kurį Lietuvos literatūros autorių pristatytumėte Nobelio literatūros premijai ir kodėl? Savo įžvalgas argumentuokite pavyzdžiais.
**** Kaip ir kodėl šiandienos literatūroje ir kultūroje gaivinamas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės palikimas? Savo įžvalgas argumentuokite pavyzdžiais

**** Senoji literatūra suteikia galimybę praeityje rasti ir plėtoti vertybes, kurios būtų svarbios dabartyje. Pagrįskite šią mintį arba ją paneikite.

 


KIEKVIENAM DARBUI UŽ PAPILDOMĄ MOKESTĮ GALIU PADARYTI GRAŽIAS, SPALVINGAS SU DAUG ILIUSTRACIJŲ POWERPOINT SKAIDRES ATITINKANČIAS VISAS PRISTATYMŲ TAISYKLES !

Darbai rašyti lituanistės,todėl atitinka visus reikalavimus. Darbų į tas pačias mokyklas nesiunčiu. Galiu jums parašyti potemę, pakonsultuoti dėl jūsų turimų darbų ar patarti ką rašyti. Galiu jūsų turimai kalbai padaryti skaidres.
Taigi,kreipkitės tel. 863080945, 863616303 (geriau rašyti sms,nes nevisada galiu atsiliepti) arba el. paštu [email protected].
Arba mano internetinėje svetainėje www.reikiapotemes.lt Taip pat ir Skype reikiapotemes

KAINA nuo 10 iki 20LT

Jei norite diskutuoti forume, turite Užsiregistruoti arba Prisijungti Mano temos | Trinti temą | Redaguoti temą