Mokymo programos
Spaudos inžinerija
Valstybinis kodas: 621H74001
Kodas pagal ISCED: 51252
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo universitetinės studijos
Technologijos mokslų studijų sritis
Pakopa: Magistratūra
Baigimo sertifikatas: Magistro diplomas
Studijų forma/trukmė
Dieninė: 2 m.
Vakarinė: 2 m.

Anotacija arba apibūdinimas

Magistrantūros studijų programa skirta rengti spaudos inžinerijos magistrus, gebančius dirbti vadovavimo, projektavimo, tiriamąjį ir gamybinį darbą spaudos profilio ir su spauda susijusiose įmonėse, aukštosiose mokyklose, kolegijose ir mokslo institutuose.
Stojantysis turi turėti gamybos, pramonės, mechanikos ar kt. inžinerijos bakalauro ar inžinieriaus kvalifikacinį laipsnį ir atitikti priėmimo į universitetą konkursines sąlygas.
Būsimieji gamybos inžinerijos magistrai studijuoja: mokslinių tyrimų ir inovacijų pagrindus, patikimumo teoriją, poligrafinių įrenginių valdymo sistemas, baigtinių elementų metodą vientisos terpės mechanikoje, automatizuoto projektavimo sistemas, fizikinius elektrografijos pagrindus, spaudos mašinų dinamiką, poligrafijos lazerinę techniką ir optoelektroniką, informacijos registravimą, žymėjimo ir identifikavimo sistemas, fleksografinės spaudos ypatybes. Pirmajame studijų semestre numatoma magistro baigiamojo darbo tema, kuria visus semestrus atliekamas mokslinis tiriamasis darbas.
Praktinės studijos vyksta universiteto laboratorijose ir kompiuterinėse klasėse, mokymo arba mokslo institucijose bei įmonėse. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami eksperimento planavimo, tyrimų atlikimo, rezultatų įvertinimo, informacinių technologijų taikymo ir kiti gebėjimai.
Studijų programa baigiama magistro baigiamuoju darbu. Baigiamųjų darbų temos yra trijų rūšių: teoriškai ir taikant kompiuterinį eksperimentą tiriama spaudos mašinų ar kitų spaudos įrenginių dinamika ir virpesiai darbo metu, ieškoma būdų šiems virpesiams mažinti, eksperimentiniais būdais tiriami konkrečios poligrafinės produkcijos atspaudų kokybiniai parametrai, nustatomos nuokrypių nuo kokybinių reikalavimų priežastys ir jų pašalinimo būdai, rengiamos analitinės apžvalginės temos apie tam tikro spaudos produkcijos gamybos metodo paplitimą, efektyvumą, plėtros perspektyvas ir pan. Dažniausiai spaudos produkcijos gamybos problemos sprendžiamos magistrantų darbo vietose. Paskutiniame semestre baigiamasis darbas galutinai sutvarkomas, pagal atliktus tyrimus ir gautus rezultatus daromas pranešimas Vilniaus Gedimino technikos universitete kasmet organizuojamoje Lietuvos jaunųjų mokslininkų konferencijoje. Apgynus magistro baigiamąjį darbą, absolventui suteikiamas gamybos inžinerijos magistro kvalifikacinis laipsnis.
Baigus spaudos inžinerijos magistro studijų programą studijas galima tęsti technologijos mokslų srities doktorantūroje.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Gamybos inžinerijos magistro kvalifikacija (studijuojant pagal spaudos inžinerijos programą) reikalinga norint dirbti gamybos inžinerijos specialisto darbą.
Asmuo, įgijęs gamybos inžinerijos magistro kvalifikaciją, turi:
- gebėti analizuoti visų spaudos būdų taikymo konkrečiai spaudos produkcijai gaminti ypatybes, žinoti spaudos pramonėje naudojamų spausdinimo mašinų konstrukcijas ir jų veikimo principus, mokėti ją tobulinti, žinoti ikispausdiminę įrangą ir išmanyti paruošimo spaudai technologiją, taip pat pospausdiminio apdorojimo įrangą ir pospausdiminio apdorojimo technologiją bei jos tobulinimo būdus, išmanyti apie spaudos pramonėje naudojamas poligrafines medžiagas, gebėti įvertinti mokslinių tyrimų poreikį, kvalifikuotai juos planuoti, pasirinkti tinkamiausius tyrimų metodus, matavimo priemones, atlikti tyrimus ir naudojantis informacinėmis technologijomis įvertinti gautą rezultatą, taikyti inovatyvius tyrimo metodus, modeliuoti ir skaičiuoti svarbiausius pramoninių konstrukcijų parametrus bei remiantis rezultatais juos projektuoti, įvertinti mechanikos ir energetikos objektų patikimumą, mašinų eksploatacinių savybių kitimo tendencijas ir priežastis, įvertinti atsinaujinančiųjų energijos šaltinių naudojimo galimybes realioje situacijoje ir perspektyvas spaudos sektoriuje,
- žinoti gamybos inžinerijos mokslo tendencijas, gamybos inžinerijos krypties problemas, jų sprendimo kryptis, organizacijos intelektualinių ir materialinių išteklių vertinimo kriterijus spaudos sektoriuje,
- mokėti atsakingai, kruopščiai ir savarankiškai dirbti, greitai organizuoti darbą, konstruktyviai bendrauti su kolegomis ir klientais,
- išmanyti rinkodaros principus ir naujų produktų kūrimo bei tiekimo į rinką efektyvius būdus.
Gamybos inžinerijos magistro kvalifikaciją galima įgyti universitetuose, kuriuose vyksta studijos pagal gamybos inžinerijos studijų programą.
Norintiesiems siekti gamybos inžinerijos magistro kvalifikacijos reikia turėti gamybos, pramonės, mechanikos ar kt. inžinerijos bakalauro ar inžinieriaus kvalifikacinį laipsnį.
Įgiję gamybos inžinerijos magistro (spaudos inžinerijos programa) kvalifikaciją asmenys gali dirbti spaudos gamybos įmonėse vadovais, spaudos mašinų konstravimo ir gamybos įmonėse, spaustuvėse ir leidyklose, universitetuose ir kolegijose, profesinio konsultavimo, techninio personalo mokymo centruose.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Vilniaus Gedimino technikos universitetas Vilnius Saulėtekio al. 11
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju

2013-04-02

Galbūt kas nors galėtų papasakoti plačiau apie šią profesiją?