Mokymo programos
Bibliotekos informacinių išteklių valdymas Priima 2011 metais
Valstybinis kodas: 653P11001
Kodas pagal ISCED: 52132
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Socialinių mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas
Studijų forma/trukmė
Dieninė: 3 m.

Anotacija arba apibūdinimas

Bibliotekos informacinių išteklių valdymo studijų programa skirta rengti aukštos kvalifikacijos bibliotekininkystės ir informacijos bakalaurus, gebančius orientuotis į bendrąsias Lietuvos ir kitų Europos valstybių visuomenės raidos tendencijas, bendrauti ir bendradarbiauti su bibliotekos ir informacijos centrų lankytojais, įvertinti jų poreikius, įvairių dokumentų bibliografinę informaciją, komplektuoti ir tvarkyti bibliotekos ar informacinio centro fondus, tinkamai organizuoti dokumentų saugojimą ir apsaugą, organizuoti darbo procesą bibliotekoje, jos padaliniuose, informacijos centre ir tvarkyti dokumentaciją, organizuoti bibliotekos ir informacijos centro kultūrinę ir edukacinę veiklą, ugdyti bibliotekos lankytojų informacinę ir skaitymo kultūrą, naudotis informacijos ir komunikacijos technologija darbe, struktūrizuoti duomenis elektroniniame kataloge, kokybiškai teikti ir plėtoti bibliotekos ir informacinio centro paslaugas.
Stojantysis į bibliotekos informacinių išteklių valdymo studijų programą turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo į kolegiją konkursines sąlygas.
Būsimieji bibliotekininkystės ir informacijos bakalaurai studijuoja per 30 dalykų: bendrųjų koleginių studijų (privalomųjų): specialybės užsienio kalba, filosofija, bendravimo psichologija, specialybės kalbos pagrindai; (pasirenkamųjų) užsienio kalbos; studijų krypties (šakos) privalomųjų dalykų (praktikų): studijų įvadą, informacines technologijas, profesinę etiką, informacijos teisę, žinių vadyba, bibliotekininkystės istoriją, informacijos išteklius, bibliotekos ir informacinio centro rinkodaros pagrindus, knygos istoriją (informacijos ir komunikacijos istorija), dokumentotyrą, bibliografiją (lietuvių ir užsienio), bibliografijos metodiką, taikomųjų tyrimų metodologiją, lektologiją (su integruota praktika), dalykai, skirti gilinimuisi: elektronines bibliotekų paslaugas, etninės kultūros studijos, kūrybinių industrijų pradmenys.
Bibliotekos informacinių išteklių valdymo studijų programos praktikų trukmė - 20 savaičių. Būsimieji bibliotekininkystės ir informacijos bakalaurai praktikas atlieka Šiaulių miesto ir apskrities bibliotekose ir informacijos centruose, Šiaulių kolegijos bibliotekoje. Profesinės veiklos praktikos vyksta penkiais etapais: I-oji įvadinė informacijos struktūrų praktika, II-oji informacijos tvarkybos ir ieškos praktika, III-oji lektologijos profesinė praktika, IV-oji bibliotekos ir informacijos įstaigų paslaugų praktika ir V-oji baigiamoji praktikos. Praktikų metu įtvirtinami ir tobulinami savarankiško darbo įgūdžiai ir gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju darbu. Baigusiajam bibliotekos informacinių išteklių valdymo studijų programą suteikiamas bibliotekininkystės ir informacijos profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis.
Baigus bibliotekos informacinių išteklių valdymo studijų programą studijas galima tęsti universitetuose pagal socialinių mokslų studijų srities informacijos paslaugų ir komunikacijos studijų krypčių programas.

Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Bibliotekininkystės ir informacijos specialisto kvalifikacija reikalinga norint dirbti įvairiose miestų ir apskričių bibliotekose, informacijos centruose.
Asmuo, įgijęs bibliotekininkystės ir informacijos kvalifikaciją, turi:
- gebėti nagrinėti spaudos ir bibliotekų istoriją, struktūrizuoti duomenis elektroniniame kataloge, įvertinti įvairių dokumentų bibliografinę informaciją, sudaryti bibliotekos ir informacijos centro planus ir numatyti veiklos strategijas, komplektuoti ir tvarkyti bibliotekos fondus, tinkamai organizuoti dokumentų saugojimą ir apsaugą, organizuoti darbo procesą bibliotekoje, jos padaliniuose ir informacijos centruose ir tvarkyti bibliotekinę dokumentaciją, taikyti informacijos bei duomenų apsaugos teisinius aspektus, vertinti bibliotekos ir informacinio centro veiklos efektyvumą statistiniais metodais, organizuoti bibliotekos ir informacijos centro kultūrinę ar edukacinę veiklą, ugdyti savo ir bibliotekos lankytojų informacinę ir skaitymo kultūrą, palyginti įvairias kultūras ir civilizacijas, valdyti duomenų bazes, kompetentingai naudotis interneto resursais, naudotis informacijos ir komunikacijos technologija darbe, valdyti kompiuterinių tinklų aplinką, sisteminti informaciją, struktūrizuoti duomenis elektroniniame kataloge, analizuoti ir vertinti tyrimų duomenis, kokybiškai teikti ir plėtoti bibliotekos ir informacijos centro paslaugas;
- žinoti pagrindinius informacijos apsaugos, autorių teisių ir intelektinės nuosavybės apsaugos įstatymus, duomenų bazių naudojimo teisinius aspektus, atsisiunčiamos iš interneto, pateikiamos prie periodinės spaudos leidinių bei knygų programinės įrangos teisinį statusą, periodikos ir knygų leidybos ir platinimo sistemą;
- mokėti dirbti atsakingai, kūrybingai, savarankiškai, greitai ir saugiai organizuoti savo darbą, iškelti problemas ir jas spręsti, dirbti komandoje, efektyviai bendrauti su kolegomis ir bibliotekos lankytojais.
Norintiems siekti bibliotekininkystės ir informacijos kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Įgiję bibliotekininkystės ir informacijos kvalifikaciją asmenys gali dirbti įvairiose miestų ir apskričių bibliotekose, informacijos centruose.
Baigus bibliotekos informacinių išteklių valdymo studijų programą studijas galima tęsti universitetuose pagal socialinių mokslų studijų srities informacijos paslaugų ar komunikacijos studijų krypčių programas.

Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju