Mokymo programos
Pradinio ugdymo pedagogika ir ikimokyklinis ugdymas
Valstybinis kodas: 612X10007
Kodas pagal ISCED: 51114
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo universitetinės studijos
Socialinių mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Pradinio ugdymo pedagogikos ir ikimokyklinio ugdymo studijų programa skirta rengti pedagogikos bakalaurus, pradinių klasių mokytojus ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų auklėtojus, galinčius dirbti plataus profilio ugdomąjį darbą pradinio ir ikimokyklinio ugdymo įstaigose, gebančius organizuoti bei pedagogiškai valdyti formalųjį ir neformalųjį šių amžiaus tarpsnių vaikų ugdymą.
Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo į universitetą konkursines sąlygas.
Būsimieji pradinio ugdymo pedagogikos ir ikimokyklinio ugdymo pedagogikos bakalaurai, mokytojai ir auklėtojai studijuoja bendrojo lavinimo dalykus: kultūros procesus ir visuomenę, ugdymo filosofijos pagrindus, specialybės užsienio kalbą, informacijos valdymą, vaiko sveikatos ugdymą ir kt.; studijų pagrindų dalykus: pedagogikos pagrindus, didaktiką, hodegetiką, specialųjį ugdymą, socialinę psichologiją ir pedagogiką, raidos ir pedagoginę psichologiją, šeimos pedagogiką, edukacinius tyrimus, ikimokyklinį ir priešmokyklinį ugdymą, mokyklos ir ikimokyklinių įstaigų vadybą ir kt.; specialiuosius (profesinius) dalykus: lietuvių kalbos, pasaulio pažinimo, meninės raiškos, matematikos, dailės ir technologijų ir kūno kultūros didaktiką, vaizduojamosios veiklos modeliavimą, ankstyvąjį matematinį, ankstyvąjį sociokultūrinį, ankstyvąjį gamtamokslinį ir kalbos ugdymą, žaidimų pedagogiką ir kt.
Praktinės studijos vyksta trimis etapais su ikimokyklinio ir jaunesniojo mokyklinio amžiaus vaikais bei integruojant į atskirus studijų programos dalykus. Praktinių studijų trukmė - 20 kreditų, t.y. 800 val.
Studijų programa baigiama baigiamuoju bakalauro darbu. Baigusiajam suteikiamas pedagogikos bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir mokytojo ir auklėtojo profesinė kvalifikacija.
Baigus pradinio ugdymo pedagogikos ir ikimokyklinio ugdymo studijų programą studijas galima tęsti švietimo ir ugdymo krypčių grupės magistrantūros programose.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Pedagogikos bakalauro laipsnis, pradinio ugdymo pedagogikos ir ikimokyklinio ugdymo mokytojo ir auklėtojo kvalifikacija reikalinga norint dirbti pradinių klasių mokytojais ir ikimokyklinio ugdymo įstaigų auklėtojais.
Asmuo, įgijęs pedagogikos bakalauro laipsnį, pradinio ugdymo pedagogikos ir ikimokyklinio ugdymo mokytojo ir auklėtojo kvalifikaciją, turi:
- gebėti pažinti ikimokyklinio ir pradinio mokyklinio amžiaus vaiko raidos ir individualius ypatumus, kurti palankią edukacinę aplinką ugdant šio amžiaus vaikų bendruosius, asmeninius, pažintinius, socialinius, kultūrinius, komunikacinius, darbo ir veiklos gebėjimus, tautinį, kultūrinį identitetą; interpretuoti, modeliuoti ir kūrybiškai taikyti ikimokyklinio ir pradinio ugdymo turinį; organizuoti ir pedagogiškai valdyti ikimokyklinio ir pradinio ugdymo procesą; bendrauti ir bendradarbiauti su socialiniais partneriais.
- žinoti esmines Lietuvos, Europos ir pasaulio ikimokyklinio ir pradinio ugdymo, švietimo bei mokslo tendencijas ir vertybes, šiuolaikinius metodologinius ikimokyklinio ir pradinio ugdymo pagrindus bei edukacinių reiškinių ir procesų esmę teorijos-praktikos paradigmoje, psichologinius ir pedagoginius vaiko raidos ypatumus, kokybines šiuolaikinio ugdymo charakteristikas, ikimokyklinio ugdymo ir pradinės mokyklos tikslus, turinį, pedagoginės sąveikos principus, ugdymo/si proceso ypatumus, organizavimo ir valdymo dėsningumus.
- mokėti dirbti atsakingai, savarankiškai, planuoti, organizuoti ir vertinti savo darbą, efektyviai empatiškai bendrauti su kolegomis ir socialiniais partneriais, būti atviram kaitai.
Pedagogikos bakalauro laipsnį ir pradinio ugdymo pedagogikos ir ikimokyklinio ugdymo mokytojo ir auklėtojo kvalifikaciją galima įgyti universitetuose, vykdančiuose studijas pagal pradinio ugdymo pedagogikos ir ikimokyklinio ugdymo pedagogikos studijų programą.
Norintiems siekti pradinio ugdymo pedagogikos ir ikimokyklinio ugdymo mokytojo ir auklėtojo kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju ar savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti pedagogikos bakalauru, mokytoju ir auklėtoju nėra pripažįstama.
Įgiję pedagogikos bakalauro laipsnį ir pradinio ugdymo pedagogikos ir ikimokyklinio ugdymo mokytojo ir auklėtojo kvalifikaciją asmenys gali dirbti pradinių klasių mokytojais ir ikimokyklinių įstaigų auklėtojais.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Šiaulių universitetas Šiauliai Vilniaus g. 88
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju