Mokymo programos
Aplinkos apsauga
Valstybinis kodas: 653H17001
Kodas pagal ISCED: 52185
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Technologijos mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Studijų programa skirta rengti aplinkos apsaugos inžinierius, kurie gebėtų, vadovaujantis teisiniais dokumentais ir techniniais reglamentais bei kitais teisės aktais, vykdyti aplinkosauginę priežiūrą, kontrolę, aplinkos monitoringą, vertinti ūkinės veiklos objektus, kaip būsimus taršos šaltinius aplinkai, parinkti naujas technologijas, projektuoti taršą mažinančius įrenginius, prognozuoti aplinkosauginę veiklą krizinių situacijų metu, kontroliuoti ir vykdyti gamtinių išteklių efektyvų naudojimą ir atliekų tvarkymą, transporto, pramonės, žemės ūkio, būsto poveikio aplinkai mažinimą, vykdyti visuomenės ekologinį švietimą.
Stojantysis turi vykdyti priėmimo į kolegiją sąlygas.
Būsimieji aplinkos apsaugos inžinieriai studijuoja bendruosius profesinius dalykus: užsienio kalbą, kalbos kultūrą ir specialybės kalbą, filosofiją, studijų pagrindų dalykus: informacines technologijas, chemiją, fiziką, ekonomikos pagrindus, matematiką, inžinerinę grafiką ir kt., specialiuosius profesinius dalykus: atmosferos apsaugą, atliekų tvarkymo pagrindus, vandenvalos technologijas ir kt. bei priklausomai nuo pasirenkamos specializacijos:
- Aplinkosaugos priežiūros ir kontrolės (kraštotvarką, oro, vandens ir dirvožemio apsaugą, biologinės įvairovės apsaugą);
- Vandentvarkos (pramoninių nuotekų valymą mažuosius vandenvalos įrenginius, vandenruošos technologijas);
- Atliekų utilizavimo (atliekų tvarkymą, atliekų perdirbimo technologijas, mašinas ir mechanizmus atliekotvarkoje).
5 procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams. Iš viso studijuojama 30 dalykų.
Praktinės studijos vyksta trimis etapais: pažintinė, mokomoji ir baigiamoji praktika. Praktinių studijų trukmė - 20 savaičių. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami ūkinės veiklos objektų vertinimo, aplinkos monitoringo vykdymo, taršą mažinančių įrenginių projektavimo ir kt. gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju darbu. Baigusiajam suteikiamas aplinkos inžinerijos profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir inžinieriaus profesinė kvalifikacija.
Baigus aplinkos apsaugos studijų programą studijas galima tęsti pagal aukštojo mokslo technologijos mokslų srities, aplinkos inžinerijos studijų krypties programas.
Aplinkos apsaugos studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems tapti aplinkos apsaugos inžinieriais.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Aplinkos apsaugos inžinieriaus kvalifikacija reikalinga norint dirbti aplinkos apsaugos inžinieriumi.
Asmuo, įgijęs aplinkos apsaugos inžinieriaus kvalifikaciją turi:
- gebėti analizuoti ir vertinti globalines, regionines ir lokalines aplinkos taršos problemas bei jų sprendimui taikomas aplinkosaugines priemones, įvertinti aplinkos būklę, taikyti ir realizuoti organizacinius ir technologinius sprendimus, prognozuoti poveikį aplinkai ir žmogui, taikyti šiuolaikinius aplinkosauginius metodus, inžinerines sistemas ir įrangą, skirtą aplinkos kokybės gerinimui, valdyti procesus ir technologinę įrangą, vykdyti visuomenės ekologinį švietimą, rinkti, vertinti ir sisteminti aplinkosauginio pobūdžio informaciją, rengti, analizuoti ir apibendrinti statistinę informaciją, planuoti ir įgyvendinti priemones aplinkos taršos prevencijai ir pagrindinių ūkio šakų (transporto, pramonės, energetikos, žemės ūkio ir turizmo) poveikio aplinkai mažinimui, efektyviam gamtos išteklių naudojimui, biologinės įvairovės ir kraštovaizdžio apsaugai, atliekų tvarkymui, pasaulinės klimato kaitos ir jos padarinių švelninimui, naudotis naujausiomis informacinėmis technologijomis, apdoroti ir pateikti aplinkosauginę medžiagą specialistams bei plačiajai visuomenei;
- žinoti tarptautinių aplinkosauginių konvencijų ir pasitarimų medžiagą, šiuolaikinę ūkio raidą ir jos ypatumus, tarptautines ir nacionalines aplinkosaugos ir darniojo vystymosi problemas bei sprendimų būdus, ES ir Lietuvos Respublikos techninius reglamentus, teisės aktus, reglamentuojančius aplinkosauginės veiklos kryptis, nuotekų ir dujinių išlakų valymą, buitinių ir pramonių atliekų nukenksminimą bei prevencinių taršos mažinimo metodų taikymą, mokslo naujovių panaudojimą inžineriniuose sprendimuose;
- mokėti dirbti atsakingai, kruopščiai, savarankiškai ir greitai, organizuoti savo darbą, efektyviai bendrauti ir bendradarbiauti su kolegomis ir klientais.
Aplinkos apsaugos inžinieriaus kvalifikaciją galima įgyti kolegijose, vykdančiose studijas pagal aplinkos apsaugos studijų programą.
Norintiems siekti aplinkos apsaugos inžinieriaus kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju arba savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti aplinkos apsaugos inžinieriumi nėra pripažįstami.
Įgiję aplinkos apsaugos inžinieriaus kvalifikaciją asmenys gali dirbti aplinkos apsaugos inžinieriais aplinkos apsaugos regioniniuose departamentuose, rajonų agentūrose, savivaldos institucijose, privačiose ir valstybinėse ūkinės veiklos įmonėse.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Panevėžio kolegija Panevėžys Laisvės a. 23
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju