Mokymo programos
Uosto ir laivybos įmonių finansai
Valstybinis kodas: 653N34001
Kodas pagal ISCED: 52134
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Socialinių mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio baklauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Uosto ir laivybos įmonių finansų studijų programa skirta rengti uosto ir laivybos įmonių finansininkus, kurie vertintų šalies ūkio subjektų veiklą, valdytų jūrų verslo įmonės finansus, rengtų įmonės finansinės veiklos ir atskaitomybės dokumentus pagal tarptautinius jūrų verslo teisinius ir normatyvinius aktus, formuoti ir kontroliuoti įmonės biudžetą, pajamas, planuoti ir atlikti įmonės vidinį finansinį bei valdymo kokybės auditą ir pan.
Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimo į Lietuvos aukštąją jūreivystės mokyklą sąlygas. Būsimiems jūrų verslo finansininkams yra būtini praktiniai jūrų sektoriaus ir verslo pažinimo įgūdžiai, jūrinės terminijos žinojimas, jūrų verslo ypatumų suvokimas. Įvertinant tarptautinį jūrų verslo pobūdį, yra svarbios profesinės anglų kalbos, jūrų teisės žinios, kompiuterinio raštingumo įgūdžiai.
Būsimieji jūrų verslo finansininkai studijuoja 39 dalykus, kurie suskirstyti į šias dalis: bendrojo lavinimo (kalbos kultūra ir specialybės kalba, rusų kalba, vokiečių kalba, matematika, filosofija); studijų pagrindų (informacinės technologijos, ekonominė statistika, vadybos, teisės, uosto ir laivybos valdymo pagrindai, kokybės vadyba, ekonomikos teorija, finansai, mokesčių politika, apskaitos pagrindai, bankai ir kreditai, draudimas, rinkodara); specialioji profesinė (jūrinė, verslo anglų kalba, finansinė apskaita, finansinė veiklos analizė, finansų valdymas, jūrų transporto ekonomika, komercinė jūrų teisė, auditas, finansinis auditas, tarptautiniai atsiskaitymai).
Jūrų sektoriaus įmonėse atliekamos praktikos: uosto ir laivybos verslo, kompiuterizuotos apskaitos, mokesčių ir tarptautinių atsiskaitymų arba įmonės vidaus audito ir ikidiplominė. Praktinių studijų trukmė - 20 savaičių. Praktikų metu įtvirtinami ir tobulinami pradiniai jūrų sektoriaus pažintiniai, kompiuterizuotos apskaitos, tarptautinių atsiskaitymų, įmonės vidaus audito atlikimo ir kt. įgūdžiai.
Studijų programa baigiama ginant baigiamąjį darbą. Suteikiama finansininko kvalifikacija.
Tęsti studijas galima vadybos, finansų arba ekonomikos krypties magistratūroje.
Uosto ir laivybos įmonių finansų studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems tapti jūrų verslo finansininkais.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Asmuo, baigęs studijas pagal studijų programą ,,Uosto ir laivybos įmonių finansai", gali dirbti finansininku, apskaitininku, vidaus auditoriaus padėjėju ar kitą giminingą darbą jūrų uosto įmonėse - jūrų krovos, laivybos, laivų agentavimo, krovinių ekspedijavimo ar kitose, susijusiose su jūrų sektoriumi, įmonėse. Asmuo, įgijęs jūrų verslo finansininko kvalifikaciją, turi:
- gebėti vertinti tarptautinio, Lietuvos ir pajūrio regiono ūkio vystymosi kryptis, išskirti jūrų verslo ypatumus, analizuoti ir įvertinti nacionalinę bei tarptautinę finansų sistemą, taikyti tarptautinius apskaitos standartus ir Europos Sąjungos direktyvas, rengti įmonės finansinę, mokestinę, vidinę ir statistinę atskaitomybę bei taikyti jos rezultatus valdymo sprendimams priimti, nagrinėti ir formuoti jūrų ūkio subjektų turto bei nuosavybės sudėtį, išskirti ūkinius faktus, juos įkainoti ir klasifikuoti apskaitoje, įvertinti finansinius rezultatus ir pateikti išvadas operatyviniams sprendimams priimti, optimizuoti įmonės verslo finansavimą, nustatyti verslo ir turto rinkos vertę, įmonės vertybinių popierių vertę, įvertinti finansinę riziką, formuoti įmonės strateginius tikslus bei finansinės veiklos politiką, sudaryti įmonių sąmatų projektus, priimti investavimo ir finansavimo sprendimus, sudaryti ir įforminti organizacinius tvarkomuosius bei pirminius apskaitos dokumentus pagal LR raštvedybos standarto reikalavimus, projektuoti ir palaikyti įmonės finansų vidaus kontrolės bei įmonės veiklos kokybės valdymo sistemą, planuoti, atlikti įmonės vidaus apskaitos, finansų auditą, atlikti įmonės auditą, vykdyti tarptautinius atsiskaitymus, įvertinant jų riziką, naudotis informacinėmis technologijomis apdorojant ir interpretuojant informaciją, bendradarbiauti su šalies ir užsienio partneriais, parengti finansinę korespondenciją užsienio kalba.
- žinoti tarptautinius apskaitos standartus ir Europos Sąjungos direktyvas, finansinių institucijų vaidmenį jūrinio verslo finansų valdyme, finansinės ir valdymo apskaitos duomenų ir atskaitomybės ryšį, finansinės analizės rūšis ir būdus, veiklos kokybės kontrolės būdus, finansinės analizės, apskaitos principus, kreditų tipus bei kreditų suteikimo formas, kreditavimo tvarką ir tikslus, turto, rizikos, savininkų nuosavybės, skolų finansavimo valdymo metodus, audito reglamentus, atliekant įmonės finansų vidaus auditą, tarptautinių atsiskaitymų sistemą.
- mokėti atsakingai, kritiškai, nuosekliai reikšti mintis, iškelti problemas ir jas spręsti, lanksčiai, siekiant visapusiško pažinimo bei technologinės kultūros, efektyviai ir tolerantiškai bendrauti.
Siekiantiems studijuoti Uosto ir laivybos įmonių finansus reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju arba savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti finansininku jūrų verslo įmonėse nėra pripažįstami.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla Klaipėda I. Kanto g. 7
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju