Mokymo programos
Laivų energetinių įrenginių eksploatavimas
Valstybinis kodas: 653H56001
Kodas pagal ISCED: 52152
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Technologijos mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio baklauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Studijų programa skirta rengti inžinierius - laivų energetinių tarnybų darbuotojus ir vadovus, sugebančius ir galinčius dirbti įvairaus tonažo neriboto plaukiojimo jūriniuose laivuose, paruoštuose pagal programą, atitinkančią IMO (International Maritime Organization) tarptautinę jūrininkų mokymo, diplomavimo ir budėjimo laive konvenciją (STCW 78/95), bei Europos Parlamento ir Tarybos 2008/106/EB direktyvos "Dėl minimalaus jūrininkų rengimo" reikalavimus, sugebančius organizuoti laivo eksploatavimą, mechanizmų tarnybų darbą, diagnozuoti gedimus, taikyti gedimų prevencijos metodus ir operatyviai juos pašalinti.
Stojantysis turi turėti vidurinį išsilavinimą ir vykdyti priėmimą į aukštąją mokyklą sąlygas, atitikti sveikatos būklės reikalavimus.
Būsimieji laivų energetinių įrenginių eksploatavimo specialistai studijuoja bendrojo lavinimo dalykus (anglų kalbą, informacines technologijas, matematiką, fiziką, taikomąją chemiją, valdymo psichologiją, jūrų teisę), studijų pagrindų dalykus (termodinamiką, hidromechaniką, teorinę mechaniką, medžiagų atsparumą, standartizaciją ir metrologiją, laivo gyvybingumo, žmonių gyvybės išsaugojimo užtikrinimą ir gaisro gesinimą, pirmąją medicininę pagalbą, taikomąją chemiją), specialiuosius profesinius dalykus (laivo sandarą ir įrangą, laivo teoriją ir varytuvus, laivų vidaus degimo variklius, laivų pagalbinius mechanizmus, laivų elektros mašinas, elektrotechniką, laivų elektroniką ir automatiką, laivų šaldymo įrangą, laivų turbomašinas, laivų jėgainių automatines sistemas, laivų remontą ir diagnostiką). Iš viso studijuojami 44 dalykai. Penki procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams.
Praktinės studijos vyksta trimis etapais: mokomoji praktika dirbtuvėse, plaukiojimo praktika I ir ikidiplominė plaukiojimo praktika jūriniuose laivuose. Praktinių studijų trukmė - 46 savaitės. Jų metu įgyjami ir tobulinami laivų mechanizmų, įrangos ir sistemų eksploatavimo, remonto, apžiūros ir kiti gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju darbu ir baigiamaisiais egzaminais. Baigusiajam suteikiamas profesijos bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir inžinieriaus kvalifikacija.
Baigus laivų energetinių įrenginių eksploatavimo studijų programą studijas galima tęsti pagal aukštojo mokslo technologijos mokslų srities transporto inžinerijos studijų krypties magistrantūros programas.
Laivų energetinių įrenginių eksploatavimo studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems tapti inžinieriais-laivų energetinių jėgainių tarnybų darbuotojais ir vadovais.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Inžinieriaus kvalifikacija reikalinga norint dirbti budinčiais ir vyriausiais laivų mechanikais, laivų energetinių jėgainių tarnybų vadovais.
Asmuo, įgijęs inžinieriaus kvalifikaciją turi:
- gebėti savarankiškai priimti sprendimus eksploatuojant pagrindines laivų jėgaines, pagalbinius mechanizmus, laivo įrangas ir laivo sistemas, eksploatuoti variklius, įvertinti ir parinkti tinkamus režimus ir apkrovas, analizuoti įvairios paskirties laivo mechanizmų ir sistemų veikimą bei darbo sutrikimus, atlikti mechanizmų ir sistemų techninę diagnostiką ir pašalinti gedimus, atlikti variklių mechanizmų ir sistemų derinimą, reguliavimą, analizuoti energetinių įrenginių panaudojimo efektyvumą, eksploatuoti laivo generatorius, laivų elektros mašinas, elektros įrangą, laivo elektronines sistemas, kontroliuoti tarptautinių konvencijų reikalavimus žmonių gyvybės apsaugos ir gamtosaugos klausimais, organizuoti gaisro gesinimą laive, eksploatuoti ir naudotis gelbėjimosi priemonėmis, organizuoti tarnybos darbą, dirbti komandoje;
- žinoti laivo įrenginių ir sistemų techninius duomenis ir eksploatavimo instrukcijas, laivo mechanizmų ir įrangų sandarą, budinčio mechaniko pareigas budėjimo metu, laivo pastovios ir kintamos elektros srovės įrenginių sandarą ir eksploatavimo charakteristikas, laivų vidaus degimo variklių sandarą bei eksploatavimo ypatumus, jų veikimo principus, fizines ir chemines degalų ir alyvų savybes, laivo teorijos pagrindus ir laivo gyvybingumo ypatumus, darbo saugos reikalavimus, reikalavimus laivo plūdrumui, stovumui ir neskęstamumui, Lietuvos respublikos ir tarptautinius jūrų teisės reikalavimus ir konvencijas jūriniams laivams;
- mokėti atsakingai, kritiškai, nuosekliai reikšti mintis, iškelti problemas ir jas spręsti lanksčiai, nestereotipiškai vertinti reiškinius, siekiant visapusiško pažinimo bei technologinės kultūros, efektyviai ir tolerantiškai bendrauti bei valdyti konfliktus.
Inžinieriaus profesinę kvalifikaciją galima įgyti LAJM, vykdančioje studijas pagal laivų energetinių įrenginių eksploatavimo studijų programą.
Norintiems siekti inžinieriaus kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliu arba savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti inžinierius - laivų mechaniku nėra pripažįstami.
Įgiję inžinieriaus kvalifikaciją, asmenys gali dirbti budinčio, vyriausiojo laivo mechaniko pareigose, laivų energetinių jėgainių tarnybų vadovais, laivų remonto, laivų statybos ir kitose jūrinio verslo įmonėse.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Lietuvos aukštoji jūreivystės mokykla Klaipėda I. Kanto g. 7
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju