Mokymo programos
Socialinis darbas
Valstybinis kodas: 653L50002
Kodas pagal ISCED: 52176
Lygmuo ir/ar tipas:
Aukštojo mokslo neuniversitetinės studijos
Socialinių mokslų studijų sritis
Baigimo sertifikatas: Profesinio bakalauro diplomas

Anotacija arba apibūdinimas

Studijų programa skirta rengti socialinius darbuotojus, gebančius nustatyti socialines problemas ir įvertinti socialinius poreikius, planuoti socialinę paramą, teikti konkrečią socialinę pagalbą, analizuoti socialinę paramą ir vertinti rezultatus, koordinuoti socialinės paramos teikimą.
Stojantysis turi vykdyti priėmimo į kolegiją sąlygas.
Būsimieji socialiniai darbuotojai studijuoja bendruosius profesinius dalykus: filosofijos ir teisės pagrindus, sociologijos įvadą ir kt. studijų pagrindų dalykus: edukologijos įvadą, bendrąją raidos ir asmenybės psichologiją, socialinių tyrimų metodus, socialinių sistemų vadybą, žmogaus santuokos ir šeimos teisę ir socialinio darbo etiką ir kt., specialiuosius profesinius dalykus: socialinę ir socialinės paramos psichologiją, socialinę ir specialiąją pedagogiką, socialinę politiką ir ekonomiką, socialinio darbo teorijas ir metodus, sveikatos bei psichikos sveikatos pagrindus, socialines paslaugas ir kt., bei dalykus, priklausomai nuo pasirenkamos specializacijos:
- Socialinio darbo su rizikos grupių vaikais ir jų šeimomis
- Socialinio darbo su rizikos grupėmis
- Socialinio darbo su senais ir pagyvenusiais žmonėmis
5 procentai studijų programos apimties yra skirti laisvai pasirenkamiems studijų dalykams. Iš viso studijuojami 35 dalykai.
Praktinės studijos vyksta penkiais etapais: orientacinė, socialinio darbo (I, II), specializacijos ir ištisinė savarankiško darbo praktika. Praktinių studijų trukmė – 22 savaitės. Jų metu įtvirtinami ir tobulinami socialinio darbo metodų taikymo, klientų konsultavimo, socialinės paramos organizavimo bei teikimo ir kt. gebėjimai.
Studijų programa baigiama baigiamuoju darbu. Baigusiajam suteikiamas socialinio darbo profesinio bakalauro kvalifikacinis laipsnis ir socialinio darbuotojo profesinė kvalifikacija.
Baigus socialinio darbo studijų programą studijas galima tęsti pagal aukštojo mokslo socialinių mokslų srities, edukologijos ir socialinio darbo studijų krypties programas.
Socialinio darbo studijų programa skirta asmenims, turintiems vidurinį išsilavinimą bei siekiantiems tapti socialiniais darbuotojais.
Pasidalink Facebook'e

Kvalifikacijos aprašas

Socialinio darbuotojo kvalifikacija reikalinga norint dirbti socialiniu darbuotoju.
Asmuo, įgijęs socialinio darbuotojo kvalifikaciją, turi:
- gebėti užmegzti ir plėtoti etiškus, teisėtus ir partneriškus santykius su vaikais, paaugliais, jaunuoliais, neįgaliais, pagyvenusiais ir senais žmonėmis, bedarbiais, iš įkalinimo įstaigų sugrįžusiais asmenimis, smurtą bei skurdą patyrusiais ir kitais socialinės globos reikalingais žmonėmis, konsultuoti, kurti saugią bendravimo ir konsultavimo aplinką, analizuoti socialines problemas, atpažinti asmens, šeimos ar grupės poreikius, numatyti, kokios pagalbos jiems reikia, planuoti ir organizuoti šios pagalbos teikimą, pasitelkiant kitų institucijų specialistus, įvertinti rezultatus, numatyti tolimesnę veiklą, perimti pažangią Lietuvos ir kitų šalių socialinio darbo patirtį, koordinuoti pagalbos teikimą, atlikti tyrimus, panaudoti tyrimų įrodymais pagrįstas žinias ir tokiu būdu tobulinti ir plėtoti socialinio darbo praktiką
- žinoti svarbiausius valstybės socialinės politikos principus, kokybiškų paslaugų plėtotės sprendimus, socialinio darbo metodikas, sąveikų stiprinimo reikšmingumą, siekiant tikslų (asmenų, šeimų, grupių bendruomenių), išteklių paieškų būdus, projektinės veiklos plėtotę, kelius ir būdus, įgalinančius siekti socialinio teisingumo, inicijuoti socialines akcijas, įtakoti socialinę politiką, paslaugas, išteklių paskirstymą
- mokėti dirbti atsakingai, kruopščiai, savarankiškai ir kūrybiškai, efektyviai ir tolerantiškai bendrauti ir bendradarbiauti su klientais ir kolegomis
Socialinio darbuotojo kvalifikaciją galima įgyti kolegijose, vykdančiose studijas pagal socialinio darbo studijų programą.
Norintiems siekti socialinio darbuotojo kvalifikacijos reikia turėti vidurinį išsilavinimą.
Neformaliuoju ar savaiminiu būdu išugdyti gebėjimai dirbti socialiniu darbuotoju nėra pripažįstami.
Įgiję socialinio darbuotojo kvalifikaciją asmenys gali dirbti socialiniais darbuotojais socialinės apsaugos, švietimo, teisėsaugos institucijose.
Įstaigos, ruošiančios pagal šią mokymo programą
Pavadinimas Miestas/Savivaldybė Adresas
Marijampolės kolegija Marijampolė Sodžiaus g. 1/V. Kudirkos g. 61
Komentarai

Komentuoti gali tik registruoti Studijos.lt vartotojai

Aš jau esu ePasas.lt vartotojas  Tapti ePasas.lt vartotoju