Straipsniai
Atgal
Būsimiems programuotojams – nauja KTU Informatikos fakulteto studijų programa
2011-05-23

Vis dažniau moksleiviai klausia, kurią studijų programą jiems pasirinkti, kad kuo geriau išmoktų programuoti? Į šį klausimą Kauno technologijos universiteto Informatikos fakulteto dėstytojai atsako: „Reikia rinktis naują studijų programą – programų sistemos.“


Atsivers daug galimybių

Programų sistemų studijų programa (valstybinis kodas – 612I30002, studijų sritis – fiziniai mokslai, studijų krypties kodas – I300) bus pradėta dėstyti nuo 2011 m. rugsėjo. Tad visi abiturientai, norintys tapti „kietais“ programuotojais, turėtų rinktis būtent šią programą. Programos bakalaurai studijuos bendrojo lavinimo, studijų krypties ir specialaus (profesinio) lavinimo dalykus. Itin daug dėmesio bus skiriama lygiagrečiajam programavimui, programų sistemų analizei ir testavimui, robotų programavimui, saityno taikomosioms programoms, objektiniam programų projektavimui. Per ketverius metus studentai gilinsis į 39 dalykus. Baigus šią studijų programą bus suteiktas programų sistemų bakalauro kvalifikacinis laipsnis.

Programų sistemų studentai žinias galės pritaikyti praktikoje, pavyzdžiui, prisidėti prie įvairių produktų kūrimo ar dalyvauti moksliniuose projektuose.

Prieš kelis mėnesius Informatikos fakultete susibūrė kūrėjų grupė, kuri siekia sukurti ir KTU akademinės bendruomenės reikmėms pritaikyti „debesų kompiuterijos“ sistemą „eyeOS“. Ši naujovė leis interneto vartotojams, t. y. universiteto bendruomenės nariams, patogiai ir greitai iš namų ar kitos vietos jungtis prie sistemos ir dirbti nenaudojant jokių papildomų išteklių. Nors šis produktas vis dar kuriamas ir tobulinamas, tačiau pradinę demonstracinę versiją jau galima išbandyti internete. Visi norintys gali prisijungti kuriant, tobulinant bei testuojant šią sistemą.
Reikėtų nepamiršti ir praktikų bei stažuočių, kurios taip pat naudingos kiekvienam jaunam specialistui. Kelerius metus fakulteto studentai sėkmingai kuria internetinį strateginį žaidimą „Nebula 44“, kurio tematika siejasi su moksline fantastika ir kosmoso kelionėmis. Projektą įgyvendinanti šešių žmonių komanda tikina, kad žaidimas išsiskiria iš kitų panašių produktų patrauklia grafika, primenančia realaus laiko strateginį žaidimą, detalia mūšio animacija, galinga mainų sistema, kuri sukurs gyvą ekosistemą žaidimo viduje, ir kitomis savybėmis.

Tai tik dalis projektų, kuriuos įgyvendina KTU Informatikos fakulteto studentai. Į juos įsitraukę jaunuoliai galės pagilinti žinias ir įgyti praktinių įgūdžių. Universitete subrandintos idėjos gali išaugti iki verslo ar komercinio projekto. Kaip sugebėsite pasinaudoti visomis galimybėmis – priklauso nuo jūsų.


Programavimas padeda įgyvendinti idėjas

Studentas, pasirinkęs vieną iš keturių KTU Informatikos fakulteto teikiamų studijų programų (informacinių sistemų, informatikos, informatikos inžinerijos, žiniasklaidos informacinių technologijų), įgyja gerus programavimo pagrindus. Naujoji studijų programa – programų sistemos – padės „pasinerti“ į programavimo pasaulį.

Ši programa išaugo iš programavimo technologijų specializacijos, todėl išlaikys tęstinumą ir nuoseklumą, o studentams perduodama sukaupta patirtis bus derinama su naujausiomis programavimo kryptimis.

Pakalbinome du studentus, kurie pasirinko programavimo technologijų specializaciją ir planuoja ateitį sieti su programavimu.

Pasak minėtą programavimo technologijų specializaciją baigusio ir šiuo metu programų sistemų inžinerijos magistrantūroje studijas tęsiančio Egidijaus Babensko, programavimą jis pasirinko, nes patiko kompiuteriai ir viskas, kas su jais susiję, pavyzdžiui, programų kūrimas. Ketvirto kurso programavimo technologijų specializacijos bakalaurantė Greta Krivickaitė tikina, kad studijuoti programavimą norėjo nuo trečios klasės, kai gavo pirmąjį kompiuterį. „Iš pradžių domėjausi tik žaidimais, bet internetas suteikė galimybių rasti daugiau informacijos apie programavimą, taigi ėmiau vis labiau gilintis į šią sritį, – pasakojo pašnekovė. – Pradėjau nuo TurboPascal, paskui ėjo Visual Basic, HTML, JavaScript, Assembler. Šiuo metu daugiausia dirbu su Java.“

Egidijus tikina, kad programavimas suteikia kūrybos laisvę: „Programuodamas galiu realizuoti idėjas, atrasti ir sukurti ką nors naujo, o vėliau džiaugtis darbo rezultatais. Ateitį sieju su programavimu, nes tai įdomi ir perspektyvi sritis, kurioje visuomet reikia domėtis naujovėmis, tobulėti ir mokytis.“ Pašnekovas šiuo metu dirba VĮ „Registrų centras“ internetinių aplikacijų programuotoju, tiksliau, kuria ir palaiko Registrų centro klientų savitarnos sistemą. „Dažniausiai programuoju Java kalba, tačiau tenka naudoti ir kitas programavimo technologijas“, – pasidalijo patirtimi E. Babenskas.

Pasak Gretos, kuri spėja ne tik studijuoti, bet ir eina Programų inžinerijos katedroje kompiuterių administratorės ir įmonėje „No Magic Europe“ kokybės inžinierės pareigas, abiejuose darbuose jai buvo naudingos paskaitose įgytos žinios. „Kompiuterių administratorės darbe buvo ir yra naudingos iš serverių ir operacinių sistemų modulio įgytos žinios, tuo tarpu kokybės inžinierės darbe – Java programavimo, dizaino šablonų kūrimo, programų inžinerijos žinios.“

Abu pašnekovai sėkmingai geba derinti studijas ir darbą, o savo ateitį planuoja sieti būtent su programavimu.

Vertėtų paminėti, kad programavimą išmanančių specialistų laukia daugybė privačių ar valstybinių įmonių, kuriose jie galės dirbti analitikais, projektuotojais, programuotojais, testuotojais, o įgiję daugiau praktinės patirties – projektų vadovais visuose pramonės sektoriuose.


Nuotraukos:

Egidijus puikiai suderina studijas, darbą ir laisvalaikį
KTU Informatikos fakulteto studentai sėkmingai įgyvendina savo idėjas


Egidijus puikiai suderina studijas, darbą ir laisvalaikį

Komentarai