Straipsniai
Atgal
Prognozė: bendras studijuojančiųjų pasaulyje skaičius per du dešimtmečius išaugs keturis kartus
2013-09-05

Per pusantro šimto šalių atstovai Vilniuje diskutuos apie tarptautiškumo plėtrą ir Europos aukštąjį mokslą. Ketvirtadienį prasideda vienas didžiausių švietimui skirtų renginių – dvi dienas truksianti konferencija „Europos aukštasis mokslas pasaulyje“.


Specialistai prognozuoja, kad mažiau nei per dešimtmetį – iki 2020-ųjų – smarkiai išaugs kitų šalių aukštosiose mokyklose studijuojančių studentų skaičius: jis sieks apie 7 mln., o bendras studijuojančiųjų pasaulyje skaičius per du dešimtmečius išaugs keturis kartus – iki daugiau nei 400 milijonų.

Todėl ketvirtadienį prasidedančioje konferencijoje vienas svarbiausių klausimų bus aukštojo mokslo tarptautiškumas. Esą Europos aukštojo mokslo institucijų tarptautinis bendradarbiavimas pastaraisiais metais itin sustiprėjo. Pavyzdžiui, nuo 1987-ųjų veikiančioje „Erasmus“ mainų programoje iki šiol dalyvavo apie 3 mln. studentų ir trečdalis milijono dėstytojų, kitų mokslo darbuotojų.

Į Lietuvą ketvirtadienį taip pat atvyksta už švietimą, kultūrą, daugiakalbystę ir jaunimo reikalus atsakinga Europos Komisijos narė Andrula Vasiliju. Ji kartu su premjeru Algirdu Butkevičiumi pradės konferenciją.

Komisijos narė taip pat susitiks su prezidente, švietimo ir mokslo, socialinės apsaugos ir darbo ministrais, Seimo nariais. Pasak jos, susitikimuose su studentais Lietuvoje bus aptariama ir nauja „Erasmus plius“ programa, per kurią per ateinančius septynerius metus apie 4 milijonus europiečių galės studijuoti, atlikti praktiką, mokytis arba būti savanoriais užsienyje.

 

Jovita Sukackaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Foto
Komentarai