Straipsniai
Atgal
VGTU Mokslo atradimų dienos atidarymo ceremoniją pradėjo robotas
2014-09-12

Ateityje robotai gali pakeisti ne tik žmones, dirbančius rutininį darbą, bet ir atlikti smagesnes užduotis – pavyzdžiui, pradėti oficialius renginius nukerpant atidarymo juostelę. Vilniaus Gedimino technikos universitete (VGTU) vykusioje Mokslo atradimų dienoje tokią užduotį atliko studentų sukurtas robotas, kurį valdė Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.


VGTU Mokslo atradimų diena – mokslo festivalio „Erdvėlaivis Žemė“ dalis, kurioje visi norintys galėjo išbandyti naujausias VGTU mokslininkų ir studentų sukurtas inovacijas bei dalyvauti eksperimentuose.

„Tiek politikoje, tiek gyvenime nuolat tenka reaguoti į naujoves, nes kiekviena diena atneša kažką naujo. Kur bebūtumėte, išmokę mąstyti, pažinti ir kurti, šias savybes tikrai panaudosite. Todėl labai linkiu, kad aukštoji mokykla išmokytų jus mokytis, nes šito reikės tiek Jums, tiek Lietuvai“, – sakė Prezidentė Dalia Grybauskaitė sveikindama VGTU susirinkusius moksleivius ir studentus.

Prezidentė ne tik apžiūrėjo VGTU fakultetų stendus, kuriuose studentai ir mokslininkai demonstravo savo sukurtus darbus, bet ir aplankė didžiausią Rytų Europoje Civilinės inžinerijos mokslo centrą ir jo laboratorijas. Jose vyko bandymai, kurių metu įvairaus tipo konstrukcijas – šiaudinius, medinius ir metalinius namelius buvo bandoma nugriauti muzikos virpesiais.

„Tai, kad mokslo festivalis šiais metais vyksta ir mūsų universitete – nėra atsitiktinumas. VGTU lyderiauja technologijos mokslų srityje, tad galime pasigirti moderniomis laboratorijomis, kurios atveria plačias tyrimų ir kūrybos galimybes. Šiandien mūsų svečiai turi progą susipažinti su mokslo ir technologijų naujovėmis,“ – linkėdamas atradimų džiaugsmo sakė VGTU rektorius Alfonsas Daniūnas.

VGTU Mokslo atradimų dienoje buvo galima susipažinti su įvairių formų robotais – elektronikos inžinieriai leido pasimatuoti specialią pirštinę, kurios judesius atkartoja robotinė ranka, pavaldyti robotą-katiną, sužinoti žingsniuojančių robotų-vorų pritaikymo galimybes. Mechanikos inžinieriai demonstravo studento sukurtą 3D spausdintuvą, galintį gaminti įvairias vienetines detales, gaminius, edukacinius modelius iš pasaulyje populiariausių polimerinių medžiagų.

Statybos inžinieriai atliko inovatyvios konstrukcijos bokšto maketo apkrovos eksperimentą – maketas buvo veikiamas apkrova, kurią uždėdami papildomus svarelius arba juos nuimdami reguliavo lankytojai, o davikliai ekrane rodė labiausiai pažeidžiamų bokšto vietų reakciją.

Naujausias technologijas demonstravo ir VGTU aviatoriai – studentai skraidino savo sukurtus bepiločius orlaivius ir dalinosi jų projektavimo patirtimi.

Komentarai