Straipsniai
Atgal
KTU Vadovų mokykla Kaune pradeda „Verslo pusryčių“ tradiciją
2015-01-22

Net ir sėkmingą verslą įkūrę žmonės anksčiau ar vėliau susiduria su situacija, kai jiems pritrūksta kompetencijos. Laiko studijuoti nėra, nes reikia rūpintis verslu ir šeima, o privačių lektorių kokybė dažnai kelia abejonių. Tačiau išeitis yra, teigia KTU Vadovų mokyklos direktorius Lauris Koponenas – tai Skandinavijoje labai populiarūs „Verslo pusryčiai“.


Šią Šiaurės Europos tradiciją Lietuvoje įdiegti siekia Kauno technologijos universiteto (KTU) Vadovų mokykla, jau kitą savaitę, sausio 28 d., visus šalies verslininkus pakviesianti į pirmą kartą organizuojamus nemokamus „Verslo pusryčius“. Pusryčių dalyviai ne tik išplės savo pažinčių tinklą, keisis gerąja patirtimi, bet ir susipažins su Aalto universiteto (Suomija) vadovų verslo administravimo magistro programa, kuri yra laikoma viena geriausių pasaulyje. Renginyje taip pat bus pristatytos svarbiausios tyrimo „Lietuvos ekonomikos ilgalaikio konkurencingumo iššūkiai“ įžvalgos.
KTU Ekonomikos ir verslo fakultete įsikūrusios Vadovų mokyklos direktoriaus L. Koponeno teigimu, nors „Verslo pusryčiai“ organizuojami pirmą kartą, dalyvių skaičius jau pranoksta lūkesčius. Iš įvairių šalies miestų yra užsiregistravę virš 40 verslininkų, tarp kurių nemažai užsienio kapitalo įmonių atstovų. 

– „Verslo pusryčiai“ – gana naujas reiškinys Lietuvoje. Kaip gimė šio susitikimo idėja?, – paklausėme suomio L. Koponeno.
– Tokia praktika įprasta mano gimtinėje Suomijoje ir kitose Skandinavijos šalyse. Anksčiau verslininkai dažnai susidurdavo su problema, kai dėl didelio užimtumo nerasdavo laiko tobulinti savo vadovavimo įgūdžių. Kaip sprendimas, buvo pasirinkti tokie bendri susitikimai, kuriuose keičiamasi gerąją patirtimi. Šiandien verslo pusryčiai jau tapę maloniu ir naudingu įpročiu.
Tokie renginiai geri tuo, kad, norint tobulėti ir mokytis, nereikia aukoti daugybės laiko, be to, laikas, kurį skirsi, bus susijęs išskirtinai su tavo verslu ir jam iššūkius metančiomis problemomis. Be abejo, čia keičiamasi tik verslui naudinga informacija, nuošalėje paliekant socialinę gyvenimo pusę. Jei tave domina tam tikros verslo temos, kurios bus svarstomos konkrečiuose pusryčiuose, tu tikrai gali jiems atrasti valandą kitą savo dienotvarkėje. Svarbiausia, kad dėl to nereikia aukoti savo laisvalaikio.
– Kuo Universitetui ir verslui naudingi „Verslo pusryčiai“?
– Tokie renginiai naudingi abiem pusėms. Mano nuomone, aukštasis mokslas Lietuvoje yra šiek tiek nutolęs nuo verslo, o kai kurie verslininkai galvoja, kad aukštasis mokslas yra sustabarėjęs ir pasenęs savo mąstymu.  Didžiausias „Verslo pusryčių“ privalumas bus tas, kad šiame neilgame susitikime nerasite nuobodaus akademinės konferencijos ar diskusijos formato. Neilga programa, laisvas bendravimo stilius ir konkretūs pasiūlymai – štai kuo ypatingi šie susitikimai.
Mes galėsime verslui parodyti, kokias galimybes atveria bendradarbiavimas su KTU, o taip pat pamatysime, ko reikia verslui. Verslininkai galės praplėsti savo kontaktų tinklą ir užmegzti naudingų pažinčių, susirasti galimų partnerių.
– „Verslo pusryčius“ organizuoja KTU Vadovų mokykla. Kodėl sėkmingą verslą įkūręs žmogus turėtų praverti šios mokyklos duris?
– Sėkmingas verslininkas ilgainiui pradeda galvoti, ką dar prasmingo galėtų nuveikti. Mintyse peržvelgęs savo gyvenimo darbų sąrašą, jis klausia savęs, ką išmoko iš praeities ir ko jam dar trūksta. Dažniausiai toks verslininkas nori dar tobulinti savo vadovavimo įgūdžius, kurie jo verslą padarytų dar sėkmingesnį. KTU Vadovų mokykla ir siūlo tokį specializuotą mokymą. Į penktą dešimtmetį kopiantis verslininkas neprivalės ketverius metus praleisti aukštosios mokyklos auditorijoje ir jam nereikės sėdėti tarp į vaikus tinkančių studentų. Jis gaus tik jo verslo augimui būtinus įrankius. Vadovų mokykla – tarsi siuvėjas, kiekvienam verslininkui pagal jo individualius išmatavimus pasiuvantis kompetencijos kostiumą, idealiai priglundantį prie jo kūno linijų. Pas mus taip pat gali tobulintis specialistai, kuriems trūksta vadovavimo žinių.
Pavyzdžiui, mano gimtojoje šalyje šios programos populiarios tarp medikų ar inžinierių, kurie nori pereiti į vadovaujančius postu, tačiau dėl specifinio savo išsilavinimo tiesiog stokoja vadovavimo kompetencijų.
– „Verslo pusryčiuose“ sulauksime svečių iš vieno geriausių Europos Aalto universiteto?
– Taip, šį pirmąjį susitikimą rengiame kartu su Aalto universitetu. Esu suomis, tad natūralu, kad noriu pasidalinti skandinaviška patirtimi. Čia bus pristatyta vadovų verslo administravimo magistro programa, patenkanti tarp geriausių tokio tipo programų pasaulyje.
Jaučiame, kad šios programos reikia Lietuvos verslui, nes dabar kokybišką išsilavinimą norintiems gauti verslininkams tenka skraidyti į Londoną ar kitą šalį, ir taip gaišti brangų laiką. Su Aalto atėjimu aukštos kokybės išsilavinimą jie galėtų gauti Kaune. Suomius žengti į jūsų šalį paskatino Lietuvos verslininkų susidomėjimas jų siūloma programa. Mano žiniomis, jau dabar turime ne vieną Lietuvos verslininką, šią programą kremtantį Suomijoje.


KTU Vadovų mokyklos „Verslo pusryčiai“ vyks sausio 23 d. Maisto mokslo ir kompetencijos centre (Radvilėnų pl. 19). Daugiau informacijos rasite: http://goo.gl/ipMFHe

Komentarai