Straipsniai
Atgal
Įdomiausios lietuviškos inovacijos 2016-aisiais
2016-12-30

Lietuviški pieno baltymo pluošto ar alijošiumi prisotinti drabužiai, išmanus žvejybos sonaras, papildytos realybės knygelės vaikams, išmaniosios termožaliuzės – jau ne naujiena. Ką unikalaus šiemet sukūrė ar pristatė rinkai lietuviai? Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) siūlo susipažinti su kasdienai pritaikomų, šių metų įdomiausių lietuviškų inovacijų apžvalga.


„Lietuviai – talentingi, išmanūs ir turi idėjų, kurių semiasi tiek iš mokslo, tiek iš aplinkos. Kasmet Lietuvoje į rinką pateikiama keli šimtai inovatyvių produktų, kurie stebina išradingumu. Ar idėja bus sėkminga ir pritrauks tolimesnių investicijų, lemia daugybė veiksnių, tokių kaip gero verslo plano parengimas, rinkos analizė ir kt. Šiemet turime kuo pasidžiaugti įvairiose srityse ir tikimės, kad šių metų inovatyvios idėjos virs sėkmingomis verslo istorijomis“, – teigia Kęstutis Šetkus, MITA direktorius.

Robotas – mobilus kioskas. Startuolis „Logistikos inovacijos“ nustebinęs su siuntų pristatymo robotu „Sidewalk“, šiemet ėmėsi naujos nišos ir kartu su mokslininku iš Izraelio sukūrė robotą – mobilų kioską „Mio“. Tai autonomiškai veikiantis robotas, kuris važinėja viešojoje erdvėje ir privažiavęs pasiūlo jums įsigyti gaiviųjų gėrimų, užkandžių ir kitų smulkmenų. Jau rugpjūtį išbandytas Vilniaus Vingio parke ir Katedros aikštėje bei Izraelio sostinėje šis išradimas parodė potencialą – įvykdytų transakcijų skaičius per dieną viršijo stacionarių savitarnos kioskų vidurkį.

Išmanus vonios kilimėlis. VGTU studentai šiemet itin pasižymėjo. Sukūrė ne tik itin atsparų asfalto mišinį, sugalvojo, kaip iš avių vilnos atliekų gaminti termoizoliacines medžiagas, padarė unikalią automobilio valdymo sistemą, kuri leidžia automobiliui judėti mobilaus internetu greičiu, bet ir šildantį, savaime išdžiūstantį vonios kilimėlį „Warm Feet Mat“. Atsistojus ant kilimėlio, jis automatiškai įsijungia 15 minučių šildymo ciklui. Įkrauti kilimėlį reiktų tik kartą per savaitę, o tai galima padaryti paprasčiausiu mini USB telefonams naudojamu krovikliu.

Sausas medus ir jogurto kąsneliai. Džiovinti vaisiai ar daržovės nieko nestebina, tačiau ypatinga technologija MB „Probiomas“ išdžiovintas medus ir jogurtas – inovacija. Ypatingu metodu apdorojami ir „Probiomo“ išdžiovinami produktai nepraranda vitaminų ir vertingųjų medžiagų, o juos naudoti tampa žymiai paprasčiau. Biri produkto konsistencija leidžia visiškai kitaip ar naujai panaudoti juos gamyboje, tampa paprasčiau juos sandėliuoti, dėl ilgo galiojimo laiko. Šiemet pristatę medaus miltelius ir jogurto dėbesėlius (išalkusiam pakanka vos 20 g tokio jogurto), jie taip pat pateikė ir gėrimų kamštelio su probiotikais koncepciją. Nors „Probiomas“ žengia tik pirmuosius žingsnius, tačiau jau dabar matosi, kad šiai komandai inovatyvių idėjų netrūksta.

Automatizuotas dviračių parkavimas. Kelis metus lietuvių tobulintas išradimas „Parkis“ yra unikalus, šiuo metu patentuojamas stilingas įrenginys ir pagal savo veikimo principą neturi analogų. Jis padeda išspręsti dvi problemas: sutaupyti iki 40 proc. vietos namuose, biure ar lauke parkuojant dviratį ir leidžia priparkuoti dviratį vertikaliai, nenaudojant fizinės jėgos. Pirmą kartą visuomenei oficialiai buvo pristatytas rudenį „Išmani Lietuva – išmanūs startuoliai“ parodoje, „Parkis“ sulaukė didelio susidomėjimo ne tik Lietuvos, bet ir tarptautiniu mastu. Lapkritį sutelktinio finansavimo platformoje „Kickstarter“ pradėję kampaniją jie su kaupu viršijo savo lūkesčius ir gavo net 78.505 EUR investicijų. „Viral thread“ paskyroje video apie „Parkį“ buvo peržiūrėtas net 24 mln kartų, juo pasidalinta 260 tūkst. kartų, 61 tūkst. paspaudė „patinka“ mygtuką.

https://www.youtube.com/watch?v=pm4Nqlt-vvw

Grojantis ir šviečiantis parko suoliukas. Viešųjų paslaugų stotelės varomos saulės ir vėjo energija kūrėjai „Militera“ šiemet ieškojo naujų būdų kaip, kur ir kokiomis sąlygomis galėtų pritaikyti savo koncepciją. Šių metų pabaigoje jie pristatė išmanaus parko suoliuko prototipą, kuris turėtų ypač džiuginti jaunimą. Prisėdus ant suoliuko, galima įkrauti telefoną, naudojantis belaide sąsaja klausytis muzikos per suolelyje įmontuotas garso kolonėles. Vakarais, saulės energija varomas suoliukas viešąsias erdves galėtų pagyvinti skleidžiama šviesa. Kūrėjai tikina, kad į suoliuką galėtų integruoti ir daugiau užsakovo pageidaujamų funkcijų: video, belaidžio interneto prieiga ir kt.

Atsparusis telefonas. UAB „Redlainas“ komanda dar praėjusių metų pabaigoje ir šių metų pradžioje pristatė net du naujus gaminius – atnaujintą 4G išmanųjį „Getnord Onyx“, atitinkantį karinės pramonės įrenginiams keliamus standartus ir „Getnord Lynx“. Tai pirmieji lietuviai sumanę gaminti itin atsparius aplinkai mobiliuosius telefonus ir planšetes. „Getnord“ telefonai yra atsparūs vandeniui, smūgiams, šalčiui, karščiui ir dulkėms. Šiuo metu jie ypač vertinami Vokietijoje. „Getnord Onyx“ atrodo kaip naujas, net pervažiavus automobiliu.

Atvirukas virstantis kaleidoskopu. Kūrybinių industrijų inovacija su potencialu tapti įdomiausiu lietuvišku suvenyru - „Paperscope“. Nors kaleidoskopo idėja nenauja, tačiau idėjos autoriai sumanė dizaino inovaciją – sugalvojo naują kaleidoskopų pritaikymo būdą. Kaleidoskopas yra siunčiamas lyg atvirukas su priedais – asmeniniais įspūdžiais iš kelionių, pavyzdžiui, gintaro gabalėliais, akmenėliais, smėliu, sauja gėlių. Atviruko gavėjas pats pagal instrukciją susikonstruoja kaleidoskopą. Idėja šį rudenį sutelkinio finansavimo platformoje „Kickstarter“ sulaukė 16.762 EUR investicijų.

https://www.youtube.com/watch?v=WA0IqYMCql8

Komentarai